Og din hud har brug for flere typer
Det er ikke blevet nemmere at skrive om hud gennem årene, for da man først begyndte at interessere sig for dette udvortes organ videnskabeligt, så kom jo den ene åbenbaring efter den anden. Det er faktisk lidt som jeg plejer at skrive, at huden er som et mini-os. Gid alle ville huske det og aldrig byde deres hud noget, som de ikke ville byde et af kroppens indre organer.
Men, jeg lovede at vende tilbage til det med glow og olier. Og jo fedtstof har noget med hudens glød, dens refleks, at gøre. For jo bedre sammenhængende celler jo mere ensartet og glat hudoverflade. Men der er flere komponenter. Vi snupper lige en meget forkortet udgave af en proces, som ingen helt har fået klarlagt, men som har stor betydning i hudplejen.
Når cellerne fødes på overgangen mellem overhud og læderhud, så sendes de opad og i løbet af rejsen sker der mange ting. Der dannes nogle bindinger mellem cellerne og der dannes nogle særlige lipider i cellerne, som skubbes ud og ‘smelter sammen’ mellem de nu forhornede celler. De danner det, man ofte kalder cement mellem cellerne, fordi man sammenligner overhuden med en murstensvæg.
Her er sphingolipider, fosfolipider, steroler samt fri fedtsyrer og ceramider i spil og de har afgørende betydning for hudens fugtbalance og for dens modstandskraft både over for kemisk og fysisk påvirkning. Man er stærkest, når man står sammen også når man er hudceller.
Ikke mindst ceramider har fået fornyet og fortjent fokus. Både i hudpleje og i kosttilskud som Smuuk Skin Hydro Balance, som jeg vender tilbage til. Og har du mod på hvedekimsolie, så er hvede jo altså leverandør af ceramider.
Og så er der hudens talg, hvor juryen stadig er ude, for er talgkirtlerne i virkeligheden et endokrint organ eller er talg et levn fra vi var aber, som en amerikansk hudlæge fremførte. Mht. sidstnævnte, så er det lidt paradoksalt, som Anneka skriver i en kommentar (klik på link), at hvis vi fjerner vores eget hudfedt med skrappe midler, så bruger vi andre dyrs, og hun nævner her bl.a. lanolin og bivoks.
Men så er der planteolierne, og de kan faktisk have begge talenter alt efter fedtsyresammensætning. Altså både styrke cellesammenhold (epidermale lipider) og dække hudbarrieren a la vores talg (sebumlipider). Talg har formentlig også antibakteriel virkning og betydning for hudens pH-værdi. Og i øvrigt har vi en for os unik og betydningesfuld komponent i vores talg, som jeg skrev om HER.
Jeg har samlet nogle olier på foto, som min hud har det godt med og som jeg synes giver huden et smukt glow, hvis vi skal blive ved den betegnelse for en hud i velvære og balance. De vil passe ind i den kategori, man kalder tørolier, fordi de let optages i huden og dermed både styrker cellesammenhold og danner en ikke fedtet barriere. Og så har de bonus: Antioxidanter i stor skala blandt andet.
Jeg giver olierne flere ord med på vejen i morgen sammen med tips om at bruge olie rigtigt. I morgen kan du også se, om du var heldig HER. Men der er stadig åbent for kommentar og dermed vinderchance.
PS: Det er med olier på huden som med al anden hudpleje, for selv om hud i hovedtrækkede er ens, så har vi ikke samme behov og præferencer – herunder det der glow. Og så er der jo lige det med fugt!
Karin Winther skriver
Smuuk Skin er jo et lille dyrt vidunder af en olie ☺️ Og jeg elsker Madaras Infusion Vert til kroppen !
Må se hvad du mere skriver om olier og fugt…. ?☺️??
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Ja, de har også to fine olier, men det var deres kosttilskud Hydro Balance, jeg tænkte på, for i den nye formulering er der ceramider <3
Karin Winther skriver
☺️jamen kosttilskuddet er brugt op, men lidt olie har jeg tilbage ?? !!!
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Nåeeeh så’n (;