…og det er her, vi har lært det!
Hvis man står på sin rod og ikke kan andet, så gælder det om at være stærk i skrællen. Det kræver kulør. Og bag appelsinens orange, citronens gule, tomatens røde og kirsebærrenes endnu rødere farve gemmer sig stoffer med tungebrækkende navne, som vi for nemheds skyld kalder antioxidanter. De er planternes forsvar mod skadedyrsangreb og værn mod ultraviolet lys. Blandt andet.
Først vidste vi instinktivt, at de her frugter med farver nok var sunde. Senere brugte vi teknologi til at analysere, hvorfor de var det. Og så var det, at man fandt en masse godt og lærte at hive det ud af planterne for at kunne udnytte effekten i sammenhænge, hvor man ikke lige kunne spise sig til den.
I for eksempel hudpleje. Man kan kalde det en slags kosttilskud til huden. Og her virker det bedre end at gnide sig med bær (gør det IKKE med citrus). Hvilket ikke udelukker, at du i denne varme køler og fugter din hud med agurk, hvis du synes det er hyggeligt. Men det vil være begrænset, hvad din hud kan udnytte i øvrigt.
Antioxidanter beskytter vores hud i solen lige som de beskytter frugt og blade og alger og meget andet. De virker dæmpende på den inflammation, der er roden til så meget skidt lige fra hysset til tidligt ældet hud. Det er en god idé både at spise regnbuen og at styrke sin skræl udefra med antioxidanter.
I dag ved man, at antioxidanter er mindst lige så vigtige som solcremens UVA/UVB-beskyttelse. Og det er ikke mindre vigtigt selv om din hud har fået kulør. Mange solprodukter arbejder på at optimere UV-filtrene, så de kan skære ned på mængden og få plads til for eksempel flere antioxidanter, men det er alligevel en god idé at lægge base med et serum eller en mist med antioxidanter.
Og nu, vi er i det med kemisnak, så ser man jo ofte, at der tales om kemiske og fysiske filtre. Men der er jo bare det, at begge er kemi. De virker bare forskelligt. Og det gør de så heller ikke helt alligevel. Og for nu ikke at longskrive, så få forklaringen HER. Og hvis det ikke kunne interessere dig mindre, så er det vigtigste jo at bruge den, solcremen, og at bruge nok.
Lige en kemiting mere, det er om sæbestoffet SLS…..kig HER, hvad @labmuffin skriver, og det er jo takket være teknologi og snedig kemi, at den slags lykkes. For ikke at tale om det HER, hvor man ved genteknologi på bakterier har lavet fibre, der er stærkere end stål og endog stærkere end nogle af de unikke edderkoppesilker.
Naturen som forbillede, teknologien som hjælper.
Og selv natur-natur-produkter som de to fine her, Naughty Alchemist og Bettes Skincare, er jo bearbejdet. Planter er hakket, tørret, dampet eller på anden måde gjort mulige at bruge i for eksempel en creme. Selv det at findele en blomst ændrer jo på dens molekyler. Men det er selvfølgelig stadig den hele blomst og ikke et enkelt specifikt element, selv om huden ikke kan indtage hele cocktailen. Og det er stadig kemi.
Og jeg håber ikke, at de seneste dages skriv om kemi på nogen måde har givet det indtryk, at jeg ikke elsker naturen og dens præstationer for os indvortes, udvortes og på det sanselige niveau – farver, lugte, lyde….ALT.
Her er lidt til det sanselige på flakon (taskestørrelser). Det danske parfumemærke ‘ærlig, som er 90% naturlig, økologisk og uden de 26 allergener, som EU har bestemt skal nævnes på indholdsdeklarationer. Så måske er det den duft, du har manglet.
Det endte som sædvanlig i et lonskriv, men til gengæld har i fredagsfri i morgen (; GOD WEEKEND med en kærlig hilsen herfra ♥
Solvej J. skriver
Kære Lise,
lige nu faldt jeg tilfældigt over din beauty-blog.
Jeg er begejstret for din oplysninger om kemi. Mange tror, at al kemi er farlig.
At det er en fejlopfattelse, oplyste jeg kunderne om, da jeg i sin tid havde Kosmetik Import.
Også dine indlæg om nåle, sprøjter osv til ældre hud er super. Mht de unge piger/kvinder ser man skrækeksempler på, at de får lavet skovsnegle-bryn og kæmpe læber. I stedet for deres friske, smukke udseende betaler de store summer for at komme til at se kunstige og unaturlige ud. Det er så synd.
Gode ønsker til dig og kh Solvej (J. Nielsen)
Lise Grosmann skriver
Solvej J: Så hyggeligt at høre fra dig Solvej og tak for alle de fine ord. Man skulle tro, det var blevet nemmere med årene, at sige/skrive ordet ‘kemi’, men det er som om, det det modsatte sker, fordi vi er meget fokuserede på natur i disse år.
Og det er dejligt i enhver henseende, men dels er natur kemi og dels kan man jo ikke fremstille hudpleje uden at ingredienser har været gennem en eller anden form for behandling. Endelig kunne en løsning på beskyttelse af natur og ressourcer være det, mange tror, at kemi står for, nemlig en syntetisk laboratoriefremstillet ingrediens. Som i øvrigt også løser mange problemer med allergi.
Uh ja, det med nåle og sprøjter og et forvrænget billede af sig selv, det er virkelig trist. Der er da positive ting i, at man kan med alderen har muligheder for med omtanke at få sit ydre til at afspejle den energi, man stadig føler, men ungdom HAR det jo. Vi er enige.
Gode ønsker også til dig og kærlig hilsen, Lise
Pernille S skriver
Tak for longskriv! Rigtig god weekend 💗
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Taaaak kære <3