Det er den rene diskrimination, siger professoren i sociologi
Ordene er filosof og forfatter Anders Fogh Jensen’s i artiklen HER, og han argumenterer desværre ret godt for synspunktet. Og ikke bare støttes hans udsagn af Mads Meier Jæger, der er professor i sociologi ved Københavns Universitet og forsker i skønhed, det støttes også af studier.
“Forskningen viser, at der stort set ingen ulemper er ved at være smuk”, konkluderer professoren og tilføjer, at 70 procent er enige i, hvad der er smukt. Først og fremmest symmetriske ansigter og kroppen. Og så kan vi godt lide ungdommelighed.
Og det er en evolutionær sandhed, der ikke er kulturelt tillært eller skabt af modeindustrien, det ligger i vores biologi, hævder Nancy Etcoff, forsker ved Harvard university og forfatter til ‘Survival of the Prettiest’.
Engang tilbedt, og det er svært ikke at synes, at det ansigt er fuldendt smukt….Foto: pixabay
Uanset hvad, så må man konkludere, at det er et problem, der har vokset sig større og især spænder ben i livet for mange unge kvinder, fordi vi i dag med de sociale medier ikke længere bare sammenligner os med dem omkring os men med de allersmukkeste.
Dem, der er rige og succesfulde, for det bliver man jo, hvis man er smuk. Eller? Ja, man opnår faktisk lettere succes i livet, hvis man er smuk – uanset indre egenskaber eller mangel på samme. Faktisk viser studier, at vi også tillægger smukke mennesker højere intelligens. Noget andet er jo så, hvordan de smukke forvalter deres biologiske held.
Og professor Mads Meier Jæger kan tilføje, at amerikanske studier viser, at der følger højere løn med lige fra prostituerede til professorer. Og han tilføjer, at smukke mennesker ikke er bedre til en lang række ting, det hele er ren diskrimination.
Konklusionen er altså ubønhørlig, hvordan kødet er trukket over knoglerne har stor betydning, som journalist Christina Helstrøm skriver i sin artikel. Men men….lige det har vi trods alt nogen indflydelse på. Muskler kan formes med øvelser og hud kan passes med pleje. Så lad os få lidt fokus på det.
Sådan lidt uden for de pæne rammer, så brugte min farmor dette ordsprog: Kærlighed falder lige let på en l*rt som på en lilje! I hvert fald tror jeg fast på at hjertet vælger med andet end synssansen. Lige som givende samvær ligger i så meget andet end øjets fryd.
PS: I retfærdighedens navn vil jeg gerne for egen regning og uden opbakning af studier tilføje, at jeg faktisk tror, at smukke mennesker ofte mærker til misundelsens grimme djævel, som ikke altid står frem, som når det gælder mobning af dem, der ikke blev formet i den symmetriske skabelon. Og lige som det er let i dag at finde de uopnåelige idealer på nettet, så er det også let at sprede giftigheder. Faktum er, at der kun er en promille af de allersmukkeste i verden, så det er uopnåeligt at leve op til.
Efter udgivelse sad jeg og kiggede i en gammel Vogue skønhedsbog af Deborah Hutton, som var en stor inspiration for mig dengang for længe siden, hvor det hele begyndte, og der er ALT i den bog inklusive sådan noget som selvundersøgelse af bryster, stress, kost, søvn, motion, skønhedsvaner, sex, kosmetisk kirurgi, gener versus miljø og meget mere. Også det her, som jo er spot on dagens tema….
© Vogue Complete Beauty af Deborah Hutton
Julia Venus skriver
Der er masser af ulemper ved at andre synes man er smuk. Nemlig at de sammenligner sig med en og primært fokusere på at…man er smuk.
Sådanne havde jeg det i hvert fald især da jeg var i 20-30’erne. Jeg blev af mange opfattet som smuk (og eksotisk)….jo tak – jeg nød komplimenterne. Men der var dælme også mange – især mænd der mente de kunne tillade sig at være ekstra kontante stride (verbalt) over for mig – fordi jeg jo sikkert var vant til at blive feteret. Hvilket jeg også var. Men jeg følte mig ofte mere udsat end mine – i andres optik – mindre smukke veninder, som jeg følte der blev taget anderledes hensyn til. Til gengæld følte de selvsamme veninder, at de blev overstrålet af mig når vi var til fester sammen.
Det var altid en svær balance. For jeg fik naturligt opmærksomhed (det gør man som minoritets nougatbrun høj slank ung kvinde i DK:) MEN jeg ønskede ikke at konkurrere med mine veninder (som mange gjorde m. mig). Så ofte lagde jeg låg på mig selv for ikke at fylde for meget. Også i den danske familie hvor jeg havde 2 ældre etnisk danske søstre.
Prisen blev et “falsk lavt selvværd”. Hvor jeg hele tiden skulle have antennerne ude på om alle andre nu også blev set og fremhævet. Men det var jo uholdbart.
Det bedste jeg vidste var at være sammen med kvinder der enten selv var smukke OG selvværd. Ellers i det hele taget bare kvinder der hvilede nok i sig selv til ikke negativt at sammenligne sig med mig hele tiden så jeg ku få fred og lov til at være den jeg var uden alle mulige kommentarer og misundelige stikpiller. For det kan være så forgiftende et fængsel. Et fængsel som andre ikke opdager – fordi de fokuserer på ens udseende. Og derfor føles det endnu mere isolerende.
Da jeg var aromaterapeut oplevede jeg mange gange danske kvinder fik komplekser over mit ydre – eller begyndte at sammenligne sig med mig i starten af sessionen. Ind til jeg efter lidt tid “vandt deres tillid” og fik dem til at slappe mere af. Da jeg engang skulle lave personligt duftdesign til en køn ung blond kvinde – fokuserede hun på mine store kraftige mørke krøller..hun havde komplekser over og hadede sit tynde hår.
…sorry men det har altså nogle gange føltes lidt opad bakke bare at være i rum med andre kvinde.
En anden udfordring er at det kan være svært hvis man også er klog og filosofisk anlagt Samtidig med at man betragtes som smuk. For så skal man igennem diverse fordomme om ens overfladiskhed – fordi man er smuk.
Så der er ikke kun fordele ved at være smuk. Den der har skrevet dét – har ikke nødvendigvis prøvet at være smuk, tænker jeg? Det lyder som en typisk videnskabelig påstand der primært måler på ydre emperi.
Nå men når dét ovenfor er sagt.,,så er der mange fordele ved at man bliver opfattet som smuk. For omverden vil ofte være mere åbensindet og imødekomme over for en. Men spørgsmålet er om det er primært er den symmetriske kulturelt betingede smagsdom omkr. skønhed? Eller om det dybest set er hele ens væsen der spiller ind? Jeg kan selv mærke forskel på reaktioner om jeg er venlig, åbensindet, imødekommende, smilende, oprigtig velmenende ifht. andres reaktion på mig:-)
Nå det var lige nogle tanker fra mig ud fra mine erfaringer. Emnet (ikke mit eget udseende hahaha😄) har optaget mig i mange år, grundet mine erfaringer. Men sjovt nok har ikke så mange kvinder været interesseret i at tale med mig om det. Så er så glad for at du tager det op Lise. Ja – at netop DU tager det op. For der er altid visdom og substans når du skriver dine livskloge betragtninger, erfaringer, viden og observationer. Tak for dig. Smukke
Lise Grosmann skriver
Julia Venus: Måske var de ikke-smukke også misundelige på den opmærksomhed, du fik fra mændene. At du blev lagt mærke til og blev feteret og beundret. Det er ikke bare et glædeshormon-boost, det er også biologi. Og lige for en ordens skyld: Nej, selvfølgelig skal ingen – uanset køn og udseende – acceptere verbale overgreb.
Jeg forstår fuldstændig, hvad du har følt, og man er nok særlig udsat, når det gælder noget ydre. Om nogen er klogere, eller mere intelligente end en selv – og det kan jo også prikke til komplekser og mindreværd – det kræver jo, at man kender dem, taler med dem. Og er man rigtig uheldig, så er man både grimmere og dummere (smil).
De studier, som jeg omtaler i min tekst går jo netop ikke ned i den slags, men ikke desto mindre synes jeg, at det er interessant, hvordan ‘smuk’ opfattes og hvad man tillægger smukke mennesker udelukkende ud fra synet af dem. For allerede der har de jo taget et stort skridt til mange fordele.
Som jeg nævner for dig i vores lille IG-samtale, så har jeg arbejdet mere end et halvt liv i en visuelt fokuseret branche. Jeg forsikrer dig, at de havde fordele dem med det gode udseende. Nemmere er det ikke blevet at komme igennem på faglighed i denne digitale selfie-tidsalder. Og det er rigtig svært ikke at være ung og heller ikke høj og smuk med gode stænger og andre fordele. Believe me!
MEN det betyder også langt mere for mig, at du som filosof og ikke bare smuk men også klog kvinde tillægger mig visdom og livsklogskab. Faktisk er jeg dybt taknemlig over de ord fra netop dig. De får mig til at føle, at slid og modgang har været det hele værd, hvis jeg kan bidrage med noget i den kategori. TAK kære Julia <3
Julia Venus skriver
..tak for dit svar:-)
Ja der har helt sikkert været tale om misundelse. Mere på opmærksomheden – end egentlig skønheden. For jeg er jo slet ikke smuk i traditionel fotstand (men dog relativ symmetrisk – tror dog ikke det min symmetri man misundte hahaha😂)
Det handler både om biologi og selvværd.
Julia Venus skriver
Ps. Jeg elsker kloge mennesker…udseendet betyder ikke så meget for mig. Jeg har været gift med en meget flot selvglad fotomodel – det hjalp ham altså ikke i forhold til mit syn på ham hahaha😂
Folk synes bare vi var sååådanne et smukt par og at deraf måtte være ekstra lykkelige…en facade jeg sgu ikke gad at være med til at opretholde!😉
…faktisk kan jeg tænde lidt af på modelflotte mænd, fordi de kan have en tendens forvente en vis respons fra omgivelserne når de træder ind i et lokale…og det tænder mig simpelthen så meget af..,men oj der er mange der “hopper på på det”…😄
Jeg synes det grænser til uskønt hvis man er få smuk-selv-fed…det er så min erfarede fordom. I know – jeg er måske lidt streng lige på det område;)
Ej jeg holder af kloge mennesker, kvinder som mænd der hviler i sig selv.
Lise Grosmann skriver
Julie Venus: Mennesker med en viden og stort set lige meget hvad, men som kan fylde huller ud i ens egen viden, det er jo altid interessant, og i sådan en samtale glemmer man at kigge efter symmetrien (;
Nu ved jeg ikke, hvem manden var, men I har uden tvivl været øjenfryd <3 Og en flot mand holder man altså heller ikke op med at lægge mærke til i min ende af livet. Nu, du nævner det med en person, der indtager et rum, så kommer jeg til at tænke på mit møde med Anita Roddick, der jo startede The Body Shop. Hun stod et stykke fra mig og hun larmede ikke og var heller ikke usædvanlig af ydre, men hun havde en positiv aura, som fyldte rummet. En lærerig oplevelse.
Tak for at være med her med dine betragtninger kære Julia. Jeg har delt lidt på Instagram og håber, at det får nogen ind og læse og allermest tænke over det her med udseende og hvordan det åbenbart påvirker os.
Lise Grosmann skriver
Julia Venus: Jeg tror, det kræver lidt livserfaring ikke at føle det der lille stik af ‘bare det var mig’ eller egentlig misundelse. Nej, jeg tror heller ikke, at de har målt med øjnene, om du var symmetrisk, men det er så åbenbart det, vi ubevidst aflæser – ifølge studierne i Berlingske-artiklen.
Pernille S skriver
Alle mennesker har brug for komplimenter. Selv de, som for os er uopnåelige smukke, har brug for at blive komplimenteret for deres udseende. Er ikke så sikker på at de får alle de komplimenter som vi dødelige almindelige forestiller sig… måske er det misundelsens grimme ansigt som stikker frem og afholder een herfra? Jeg elsker at give komplimenter til mennesker jeg tilfældigt møder. Har ofte standset en kvinde på gaden – ung som gammel, og fortalt hvor fantastisk hun ser ud. Ikke fordi hun nødvendigvis er blændende smuk, men lige så vel pga udstråling, beklædning eller hvad der nu fanger ens blik. Prøv det, og se hvor meget glæde det bringer. Vi skal rose hinanden meget mere. Et godt selvværd er guld værd. Vi har alle behov for tilkendegivelser ☺️
Måske er der en sandhed i at smukke kvinder ønsker sig smukkere og smukkere ved at ty til ekstreme behandlinger (som Linda Evangelista) Den balance er vel egentlig hårfin? Jeg vil gerne være den bedste udgave af mig selv, og gør gladeligt hvad der er muligt, indenfor rammerne af sund fornuft og økonomi for at opretholde en pæn facade og en sund sjæl i et sundt legeme. Alderen har i en vis udstrækning lært mig at sige pyt. Ikke alt er lige vigtigt længere, men forfængelighed går vel aldrig af mode, vel? 😘
Dit indlæg i dag giver en masse stof til eftertanke. Som altid fra din flittige hånd!
Ps. Kom der en pille på markedet som kunne lægge 10 cm til min beskedne 163cm ville jeg slags slå til. Idealet for skønhed hænger også sammen med højde tror jeg…🤓
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ja for pokker, vi skal sige søde og pæne ting til hinanden, og de behøver jo ikke gå på udseende. Faktisk synes jeg, at ‘min branche’ er slem til altid at skrive ‘smuksak’ i stedet for at fremhæve noget mere personligt, som formentlig ville være af dybere glæde.
I øvrigt er jeg ikke ret sikker på, at det at være smuk betyder andet end at have nemmere ved selvtillid, fordi man får beundrende blikke og kommentarer, men det er jo ikke det samme som selvværd. Og deraf måske, at det er svært at miste sin ‘smukhed’ og lige som Evangelista prøver at købe sig tid.
Personligt har jeg det som dig, jeg går ikke så meget op i det mere, andet fylder mere, men jeg har heller ikke i sinde at give slip på at arbejde på et udseende, der sådan nogenlunde passer med, hvordan jeg føler mig. Og dermed altså ville af med surerynkerne på hagen ((;
Med hensyn til emnet i dagens indlæg, så synes jeg, at det er interessant, hvor meget udseende fylder ud fra et biologisk perspektiv. Selv om ingen vel tænker, når de ser en flot kvinde/mand, at vedkommende har noget godt formeringsmateriale (;
Og jeg er også enig i dit PS – ja tak til 10 cm mere, og jeg er på højdeniveau med dig. Højde har helt sikkert noget med skønhedsopfattelse at gøre – når det så bare ikke bliver for højt. Min mands søn er over to meter, og hold da lige magle, hvor må det være trættende altid at få kommentarer.
Kh lise
kis skriver
Det er så uendeligt sjældent der ikke er noget smukt man kan fremhæve ved et menneske og fokusere på. Alle har sikkert prøvet at sidde og høre på smukke mennesker især kvinder (ja undskyld) der kun er optaget af flere grå hår eller en ny rynke. Det kan blive en laaaang aften.
Noget andet er sygdom – det er ikke sjovt at være synlig mærket af sygdom og da kan der være brug for lidt ekstra omsorg og støtte til at få det bedste ud af det.
Kære Lise – du efterlyser en gang imellem emner til bloggen. Jeg har lyst til at høre mere om foundations med serum. Der kommer mange nye på markedet nu og lover både hyaluron og c vit m.m. Er der noget i som kan erstatte de serum man ellers bruger? Er det et godt supplement – eller er det bare ingenting?
Jeg har lige investeret i Elizabeth Arden flawless finish skincaring foundation – den er dejlig og er i mange nuancer. En gang ved lejlighed håber jeg at høre din tilgang til det område.
På Fyn har vi ikke sne men regn og sjask – gør decembers mørke til hyggetid og nyd det. Decemberhilsner fra Kis
Lise Grosmann skriver
kis: Sandt nok, og mange af undersøgelserne bygge nok også på straksreaktioner – man viser fotos og folk giver udtryk for, hvilke egenskaber, de mener vedkommende har. Men overraskende jo, at den professor, der ser godt ud, er mere populær hos eleverne – og altså følgelig (i USA) får mere i løn.
Og det andet, du nævner – ja, der er snak og så er der samtaler (; Og er der noget, der kan flytte fokus fra udseende, så er det jo visdoms- eller andre engagerende ord.
TAK for forslag til emne, det må vi have op <3 I det hele taget kommer der stadig flere såkaldte multi-purpose produkter, fordi trenden - og fornuften - foreskriver færre produkter og færre ingredienser, som huden skal tage stilling til og som potentielt kan genere huden.
Vi startede med smuk sne i morges og formiddag men nu tør det. Godt for fugle og dyr, der har brug for at at finde mad.
Og nu vil jeg følge dit råd og tænde et par lys og hygge. God-eftermiddag og aften kære Kis
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Det er et stort og meget spændende område!
Og jeg er både enig og uenig 😅
Lad mig forklare:
Ja, de pæne, velformede mennesker mærker til misundelse, også selvom de ikke selv føler sig som noget misundelsesværdigt (kan du huske den billedskønne model som virkelig havde et skønt ydre, men åh hun havde stirret sig helt blind på sin navle, hun syntes den hang lidt 🙈 og det var jo reelt for hende. Men spørgsmålet er, hvor stopper det så?)
Til gengæld kender jeg til en kvinde, som jeg har kendt fra jeg var helt ung, og har altid kunnet lide hende, men hun er virkelig det man betegner som meget lidt pæn (jeg vil ikke komme med eksempler men tro mig på mit ord) derimod er hun indehaver af det mest fantastiske selvværd, og hun har et gå-på-mod og fører sig frem med en sikkerhed som jeg ikke ret tit ser, og desværre ikke selv er indehaver af. Når man ser hende, ja så ser man at hun ikke er billedskøn, men man lægger mere mærke til hendes drive, hendes indre ild!
Hvordan kan det nu være?
Det må hænge sammen med den tilfredshed man selv føler, den indre vel-følelse man har over sig selv, som ‘smitter’, eller som gør at man jo er fuldstændig ligeglad med at man ikke har model- mål, ansigt og hår 😃
Derimod kender jeg også mange virkelig smukke kvinder som kun ser det de ikke selv er tilfredse med, og de brænder ikke igennem på samme måde som den førnævnte!
Selv er jeg bare glad for at være i live og taknemmelig for mit liv som et hele 😂😂
Alt i alt: det er ikke som ser ud men som man fører sig!
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Kære Karin, ja det er ret interessant og jo ikke mindst, hvis forskningen har ret i, at det at være smuk dels er et ret universelt billede (udseende) og at det har så mange fordele. Og det er jo nok svært at afvise rækken af forskere og studier.
Men selvfølgelig og heldigvis er der undtagelser. Som kvinden, du kender. Der har været nogle forældre, der har sørget for, at hun følte sig elsket og ‘god nok’. For selvværd er en barndomsgave mens selvtillid kan ‘tages på’….I know (;
Og Gudskelov trives passion bag ethvert ydre, det er vel temperament og personlighed. Men måske skal man slåsse lidt mere for at slå igennem, hvis man ikke er smuk. Eller har været heldig at blive givet selvværd. Men derfor kan man jo godt føle en stor indre glæde. Selv var jeg et umådelig stille og indadvendt barn, som nok ikke var fodret med selvværd, men noget fik pustet til ilden (;
Men jeg tror uanset om man har selvværd eller selvtillid, at flere døre åbner sig lettere, hvis man har udseendet med sig. Især som kvinde nok og måske fordi mange chefer stadig er mænd.
Der var i b.dk artiklen et eksempel på det, du skriver om at være smuk og ikke være tilfreds. Det var Linda Evangelista, der jo så udmærket vidste at hun var smuk dengang i supermodeltiden. Men alderen slider også på de smukke, og det er jo nok svært at acceptere, når man har været tilbedt for sit udseende og tjent formuer på det, og så fik hun lavet en cryobehandling, der tilsyneladende ikke gik, som den skulle…..https://www.instagram.com/p/CVIgUznLLBs/
Masser af ting i livet er tilgængeligt for os alle og i høj grad et spørgsmål om at se værdien i sig selv i andet end udseende. Og så er vi igen ved det med alvorligt syge mennesker, der skønhed eller ej og uanset om de har haft øje for det før, vender jeg mod alt det omkring – naturen og de nære relationer.
Knus, lise