På nær måske lige det med det sarte.
C-vitaminet, der er en super-antioxidant, som er dygtigt til at gokke radikaler, er selv meget følsomt over for iltning. Og lys. Så man skal passe godt på sit produkt og gerne vælge de lys-og luftætte emballager, men under alle omstændigheder bruge op, når man går i gang med et serum eller en creme. Og en anden ting – sæt det ikke bag i køen af din eventuelle 10-trins K-beauty rutine. Frem med det, først på huden, så det kan snakke gang i alt det, det kan udrette for hud. OBS: Vælger du et produkt med højt indhold af C-vitamin, så lav en test, for så kan det godt bide i huden. Og især i de produkter, hvor man kombinerer med AHA.
C-vitamin kan som nævnt det meste. For kroppen generelt er det livsnødvendigt for bindevæv, antioxidantforsvar, hormoner, afgiftning, immunforsvar, optagelse af jern og for nervesystem. Blandt andet. Så er man vist ret betydningsfuld. Ud over de hudopklarende/pigmentblegende egenskaber er et af de talenter, som vi jo vælger C-vitamin for, evnen til at lave proteinet kollagen og i øvrigt også elastin, som har en hel del at gøre med, om man har fast og spændstig eller slap hud.
Mangelsygdommen, der gjorde videnskaben opmærksom på C-vitaminet, er netop skørbug, hvor bindevæv lige fra tandkød til muskler og led bliver defekt. Men ingen behøver opleve mangelsygdomme, for det er bare at spise kulørt, altså frugt og grønt, og tage tilskud. C-vitamin er vandopløseligt og det er rigtig svært hvis ikke umuligt at overdosere. Men tager man store doser, er det en god idé at fordele dem over dagen eller vælge et time-release produkt, hvor vitaminet udskilles over flere timer
Der er rigtig mange bud på C-forskellen-pleje derude, så det her er blot et lille udsnit. Ud over de produkter, du ser, så testede jeg også Vichy AOX, som jo er overkommelig i pris. Det var en rigtig positiv oplevelse, som jeg skrev om HER. Murad Rapid Age Spot Correcting Serum skrev jeg om HER. pHformula Vita C og et par andre skrev jeg om HER Clinique Freshed Pressed fik omtale HER (der kan ikke vindes længere). Muti skrev jeg om HER. Og Ole Henriksen Truth – og slet ikke øjencremen – kræver vist ikke nærmere præsentation her i dette forum, det er jo en storfavorit (smil).
Men hos Rodial er der nyt, i hvert fald er det ikke omtalt her på bloggen. Og i øvrigt er der en Vitamin C ‘booster’ på vej tilsvarende retinol-boosteren, jeg omtalte forleden. Vit C Brightening Mask med 5% C-vitamin kunne godt være det, som manges hud har eller får brug for meget snart i denne stressede tid. Hvor de hyggelige stearinlys heller ikke gør noget positivt med hensyn til koks i pigmentet. Ud over C-vitaminet indeholder den glykol- og mælkesyre, så det er virkelig noget, der kan rykke i den opklarende retning.
Seriens nye Vit C Brightening Cleansing Pads kan jeg også rigtig godt lide. For selv om jeg ikke er så vild som mange af jer med frugtsyre, så udretter det unægtelig noget på træt hud. Her er 1% af AHA-slagsen og 0,5% af BHA, altså salicylsyre med særligt talent for at rense porer. Det tredje produkt, du ser på foto, er Vit C Brightening Cleanser. Rodial er ikke nogen billig serie, men det er da jul. I første omgang koster det jo ikke noget at kigge HER for eksempel.
PS: De kosttilskud, jeg hele tiden teaser lidt med i baggrunden på fotos, dem vender vi stærkt tilbage til, for det er rigtig spændende nyt. Dobbeltnyt faktisk.
Anna skriver
Jeg har lige fået Dermalogica Age Smart Biolumin-C Serum hjem (den er i øvrigt på tilbud hos Cocopanda til 479 kr.). Jeg vil sikre mig om det er rigtigt at jeg putter den på som det første og at den går i spand med a-vitamincreme? Tak fra Anna:)
Lise Grosmann skriver
Anna: Ja, det er jo et rigtig fint produkt, som du ikke må sætte længere tilbage i hudplejen end efter toner og altså før serum. Man plejer at sige, at C og A kan anvendes sammen, at det faktisk er en god idé, fordi C’et stabiliserer A-vitamin. Så kør du bare videre med den opskrift (:
HanneTS skriver
Perfekt timing! Jeg har netop i dag købt kosttilskud med C-vitamin, og så kommer jeg hjem og ser dette informative skriv. Tak!
lise skriver
Hanne TS: Super fantastico (;
@leafysmoothie skriver
Jeg er så glad for min 23% cvitamin fra Ordinary, så jeg prøver andet men går faktisk tilbage til den. Den er bare mægtig effektiv, selv om mange ikke kan lide den lidt grynede konsistens (den er uden vand og uden silikone og c-vitaminen er små korn i den) så kan jeg virkelig lide den og tager gerne den lille ‘moment’ det tager at den skal ‘blive et med huden’ og smelte lidt ind. Men nu står en vandbaseret på hylden og venter på at testes, det er GOW med samme procent vitC og ferulic acid. På en airless pumpe. Lidt mere praktisk i den her hektiske tid tænker jeg.
Men det der med at det skal direkte på huden, det siger the ordinary også, og mange andre steder. Men betyder det direkte efter rens, altså helt uden mist eller anden fugtstarter? Jeg tør faktisk ikke andet, fordi jeg ved vitc har et andet ph, men hvis man kunne snige lidt moisture mist indunder ville jeg gerne det…
Martha L. skriver
Lad mig høre hvordan testen af GOW går, for jeg bruger også The Ordinarys og der er ikke meget lækkerhed i den. Det hjælper dog med et par dråber Ferulic Acid også fra TO – prøv den kombination ?
lise skriver
@leafysmoothie: Vi lytter til The Ordinary eksperten. Per natur vil C-vitamin være til den lave pH side, hvilket jo ikke er nogen garanti for, at produktet så også er det (; Men det er jo årsagen til, at man ikke anbefaler C og B3 sammen. Jeg husker noget med, at Katja Pudderdåse på et tidspunkt skrev noget om at have pH testet et C og B3 produkt som faktisk var mere eller mindre ens i pH værdi.
Men jeg ville nu nok undgå for meget før C-vitaminet, så ja til dit spørgsmål. Selv om man jo så kan sige, at rens med vand indblandet, der som bekendt ligger omkring de 7, vil flytte hudens naturlige pH mod neutral og væk fra det sure naturlige område. C efter eller med AHA må være det rigtige.
@leafysmoothie skriver
Hm, mener du at jeg kan/bør bruge aha under c-vitamin, eller hvordan skal det sidste forståes?
Fordi det har jeg læst andre steder at aha/syre skal bruge efter c-vit, det er samme sang de synger alle steder: c-vitamin først og så det andet efter. Men hvis aha giver bedre ph på huden, end rens med vand så ville det jo være en idé.
Eller at man bare holder en lille pause, ved du hvor længe det tager for huden at selv rebalancere sit ph, efter kontakt til vand? (altså jeg kan jo google men nu er jeg jo her)
Både Ordinary og GOW opgiver at de har den rigtige ph så det må man vel stole på.
PS, jeg skal nok melde tilbage om GOW, men det bliver nok først efter jul.
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Jeg er underinformeret ((; AHA over C-vitamin. Umiddelbart siger min logik mig, at det må være nyttigt at sursætte hudens pH før man smører C-vitaminet på. I modsat fald skal det jo i hvert fald være et AHA-produkt, der ikke skal vaskes af, men det siger vel sig selv (;
Jeg ved ikke, hvor længe huden er om at genfinde sin pH, men eftersom det er vigtigt for dens forsvar blandt andet, så vil jeg tro, at det går forholdsvis hurtigt. Men jeg læste faktisk en fint tip, som er nemt at bruge – æbleeddike til at neutralisere vandets i forhold til hud høje pH. Man må kunne mixe eddike og vand, tænker jeg.
Og ja, jeg tænker også, at hvis de to brands skriver sådan om produkternes pH, så må dette være rigtigt. Og så vil vi afvente review <3
Bente h skriver
Ulempen er bare at det smitter af. Har prøvet 2 forskellige og begge smittede af i sengetøjet og på silke går det ikke af
lise skriver
Bente h: C-vitaminet smitter af eller er det et af produkterne, du mener?
Bente h skriver
Jeg har prøvet ordinary og fra paulas choice. Mit silkepudebetræk blev så gult at det er helt pinligt. Jeg smed det ud til sidst. Hvis ikke andre har problemet ved jeg ikke hvorfor jeg havde. Jeg tog det på længe før sengetid.
Lise Grosmann skriver
Bente h: Hold da op. Det er jo gult, men jeg har ikke oplevet fænomenet med de produkter. Lad os prøve at råbe andre op….har nogen her oplevet afsmitning af C-vitamin på sengetøj????