Og den her er min NO 1 favorit ♥
Tak til Anna for at spørge om hyaluron og her specifikt denne ingrediens’ evne til at trække fugt til huden men ifølge røster også fra huden. Men lad os lige først finde ud af, hvad det er for en superstar, vi har med at gøre. Selv om der rør sig modvinde.
Hyaluron er hygroskopisk. Et fint ord for at være vandsugende. Udtryk som svamp og magnet anvendes ofte. Naturens mest vandsugende molekyle, der, når alt ses glat og godt, findes i stor mængde mellem de kollagene- og elastiske fibre nede i huden. Det har stor betydning for mange ting herunder god kommunikation mellem cellerne, der har receptorer for hyaluron.
Dermed er virkningen af de øvrige ingredienser i din serum afhængig af, at der er disse glykoaminoglykaner at snakke igennem. Som en kemi- og hudklog mand har sagt: “Det vigtigste makromolekyle i vores krop, for uden vand i swimmingpoolen ingen cellesignaler, transport af molekyler o.s.v.”
Her er netop forskellige produkttype-eksempler og se bare alle fire som anbefalinger ♥ Tromborg Biomolecular Destress Peptide Mist, som et ingrediensavanceret startprodukt, der forbereder for det efterfølgende. Det kunne være det nye Hyaluronic Serum fra Jorgobé, der lister både sodium hyaluronate og hydrolyzed hyaluronic acid samt glycerin og desuden indeholder panthenol og lactobacillus ferment.
Og så er der et par produkter, hvor hyaluron deler formel med andre superingredienser, der netop har brug for gode kommunikationsforhold. Seriøst bedre hud Ansigtscremen med ikke mindst A-vitamin for fuld styrke, som jeg skrev om HER og så den nye Time-Filler Intensive fra Filorga med deres patenterede NCEF-kompleks af en lang række peptider, vitaminer, coenzymer, antioxidanter og selvfølgelig hyaluron (sodium hyaluronate).
I sin naturlige form kaldes det for hyaluronan, på ingredienslisten står der hyppigst hyaluronic acid og/eller sodium hyaluronate (salt af af hyaluronic acid). Er der forskel? Ja, sodium hyaluronate har mindre molekylestørrelse og optages lidt bedre, og ingredienser i saltform hævdes af være mere stabile i forhold til oxidering. Men noget ligner at netop det små og saltformen er i modvind.
Men er det så bedre end hyaluronic acid? Nej, siger ingredienskloge som Paula Begoun, der mener, at det optimale er, hvis produktet indeholder begge. Men man ser hyppigere sodium hyaluronate, fordi hyaluronic acid er dyrere, forklarer hun.
Somme tider finder du ord som fragmenteret eller ‘lavmolekylær’ i omtalen af produktet, hvilket betyder, at man har gjort molekylet mindre, så det optages lidt længere ned i overfladen. Hyaluronsyre er nemlig et stort molekyle (makromolekyle). Molekylevægt måles i daltons (kDa) og til hudpleje vil det som regel sige mellem 50-110 kDa. Det er ikke noget, du kan se på ingredienslisten, men der kan stå low molecular eller fragmented.
Ud over at rækkefølge på ingredienslister siger noget om mængde – derfor står vand først – så kan du ikke regne dig frem til, hvor meget hyaluron, der er i produktet. Men nu kommer vi så til Anna’s spørgsmål, for kan hyaluron få omvendt effekt, så det ikke trækker fugt til men fugt fra huden. Her hævder visse eksperter ud i formler, at hvis der er mere end 4% sodium hyaluronate kan det udtørre og derfor bør 2% være højeste koncentration.
Men helt ærligt lad det ikke bekymre dig, dels fordi der sikkert ikke er mere end de traditionelt 1-2% i produktet og dels fordi du jo nok ikke har din mist eller serum alene på huden, men bruger en creme over. Og er hyaluronet i cremen, så er det ofte i selskab med andre fugteksperter og godt forseglet af cremens indhold af fedtstoffer.
OBS! Eftersom hyaluronsyre får huden til at lagre vand, så skyldes effekten jo, at de øverste cellelag svulmer lidt, og for at få den effekt optimalt er det en god ide at bruge et hyaluronprodukt først på huden. Altså før produkter med fedtstof. Med mindre hyaluron er i en creme.
TAK til Anna for at maile link til videoen, som ikke ville linke i hendes kommentar. Dr. Shereene Idriss er godt nok en dame med mimik, skal jeg love for og bortset fra hyaluron-injektioner, så er det ikke hendes favoritingrediens.
Jeg har ikke forbrudt mig meget i forhold til det, hun siger, og jeg kan tilføje, at jeg ikke et eneste øjeblik i de år, jeg har været ‘hooked på hyaluron’ har oplevet udtørring, irritation eller noget, der mindede om inflammation.
Jeg har virkelig svært ved at tro, at den samlede kosmetikbranche fra lavpris til et højteknologisk serum som Bioeffect EGF, der har dobbeltblindet placebostudie til at vise sin effekt, ville vælge hyaluron så stædigt, hvis det var så skidt. Men se selv videoen….
Karin Winther skriver
Godt så. Jeg vil ikke lade det bekymre mig . Føler også at min hud er virkelig glad for at blive forkælet med den hyaluron ( pt er det den fra Pudderdåserne ).
Og seriøst bedre hud ansigtscremen er jo en lækkerbisken med sin squalene ! 😁
Udover sine a vitaminer.
Jeg må tilbage og genlæse om den Superstar Aiiacare !
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Hvis jeg har hørt ordentligt efter – og det er svært med al den mimik – så eksisterer problemet jo ikke, hvis du har hyaluron i et produkt eller bruger noget over et vandigt serum, og det gør man normalt.
Et eksempel på hyaluron i bedste omgivelser er netop Seriøst bedre hud Ansigtscremen med både ceramider og squalane, som også er naturlige for huden. God weekend <3
Karin winther skriver
🤸🏼♂️❤️
Anna A. skriver
Har samme oplevelse som Wibe – Også med andre ‘rene’ hyaluron sera.
Ikke nødvendigvis tør, bare stram på den ikke rare måde… har ellers forsøgt mig med alverdens gode råd og rækkefølge for påføring som dig og Annette nævner…
Blandede produkter er hvor hyaluronsyre figurerer er helt OK.
God aften 🙂
Lise Grosmann skriver
Anna A: Det er lidt mystisk, fordi jeg ikke selv med min elderly tørre hud oplever det. Men hvis man bruger et tyndt vandigt serum og det sidder alene på huden, så tørrer den efter lidt tid lige som hvis det var vand. Man skal jo følge lette vandige produkter efter med noget forsegling.
Jeg ved kke, om du har set videoen, men jeg bemærkede, at den gode huddoktor talte om sodium hyaluronate, som jeg jo er et salt af hyaluronic acid og det er sodium, der nævnes som udtørrende. Men jeg vil læse mere og prøve at komme dybere i det her. God weekend <3
Inge skriver
Hej Lise
Har tidligere fået nogle gode råd fra dig så nu prøver jeg igen
Bruger om morgen Algenist Genius liguid collagen(serum) samt Cvitamin fra Peter Thomas Roth (serum)
Hvilken skal på først da der jo er olie i den fra Algenist
På forhånd tak
Inge
Lise Grosmann skriver
Inge: Det er jeg rigtig glad for at høre. Altid vandige produkter først, fordi fedt skyr vand. Men hvad med at bruge PTR om dagen, C-vitamin er jo en fin antioxidant, og så Algenist om natten. Bruger du solcreme, så kan du jo bruge den over C-vitamin serum’et.
Gør endelig vrøvl, hvis mit svar ikke er tilfredsstillende <3
Wibe skriver
Kære Lise og Anna.
Med hensyn til at trække fugt ud af huden, så har jeg aldrig tænkt på den sammenhæng, men da jeg læste indlægget her, kom jeg til at tænke på, at da jeg en periode brugte Pestle and Mortar – på Lises anbefaling i øvrigt, så forstod jeg ikke hypen, fordi min oplevelse var, at min hud føltes mere tør og jeg har ikke senere forsøgt mig med produktet, men har fulgt andre råd fra Lise med større succes.
Lise Grosmann skriver
wibe: Kære Wibe, det er jeg ked af at høre. Jeg går ud fra, at det er Pure Hyaluronic Serum, og jeg googlede lige for at se, hvilken type hyaluron, der er i, og der er tale om hyaluronic acid i tre molekylestørrelser, og så kan det jo ikke gøres meget bedre på den front.
Og det er altså heller ikke -acidtypen, men sodium hyaluronate, altså saltet af hyaluronic acid, der af visse hævdes at trække fugt fra huden i høje koncentrationer. Men uanset, at det er et meget velformuleret serum, så vil langt de fleste have behov for cremeforsegling.
PS: Da jeg googlede stødte jeg på en begejstret anmeldelse hos Pudderdåserne og jeg ved, at Anette/beautyspace også er begejstret for den. Men det ændrer jo ikke, at du har haft en mindre begejstrende oplevelse.