Solen skinner i dag og det føles fristende at vende sig mod den med en vinters længsel. Og der er travlt med at få nye solcremer på disk. Uden filtre, der ødelægger koralrev, føles klæbrige, svier i øjnene eller generer vores hud på anden vis.
Bidro D3 kan du læse om HER
Og det er nu, solen begynder at få kraft, men ifølge overlæge Hans Christian Wulf også kaldet ‘Mr. solbeskyttelse’ er det først i slutningen af april, at UVB-strålerne står i så lodret en vinkel, at de har energi til at lave D-vitamin i vores hud. Og sol er og bliver den bedste kilde til D-vitamin*. Men indtil da er tilskud og maden med vitaminet en god idé. Og hvis du er solcremefanatiker også efter da.
Men stadig flere eksperter siger ‘ro på’, livet er måske farligere uden sol på huden. Altså ufiltreret i fornuftige doser. For noget tyder på, at det er en god idé at aktivere hudens egne beskyttelsesmekanismer. Og hvordan de egentlig fungerer er tidens forskere meget optaget af (læs mere nederst i teksten), for det har jo fungeret indtil vi satte os indendøre hele dagen og skulle tilfredsstille solhungeren i weekends og på ferierejser. Her gik det galt. Og her er solbeskyttelse ubetinget en nødvendighed.
* Vitamin D er i virkeligheden et hormon, hvis betydning, man stadig ikke har klarlagt, men man ved, at det ud over vores knogler har stor betydning for immunforsvaret og at mangel bl.a. medfører øget risiko for brystkræft.
Avène Sport Fluid SPF 50+ med praktisk enhåndsbetjent prop og ekstra sved- og vandfast men uden at føles klæbrig på trods af resistent barriere.
Lad os gentage problematikken, som @leafysmoothie på et tidspunkt bragte op, for skal solcreme underste eller øverst? Det spørgsmål sendte jeg dengang videre til eksperter, og svaret lød: Det kommer an på, om dens UV-filtre er de såkaldt ’kemiske’ (=absorberende) eller fysiske (=reflekterende). De første skal tæt på huden og før eventuel anden creme, fordi de virker ved at optages i de øverste lag, hvor de absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme. Mens de fysiske virker ved at reflektere UV-strålerne og derfor skal de yderst. Avène har absorberende filte og La Roche-Posay har en kombination (læs HER)
La Roche-Posay Anthelios Anti-Imperfection indeholder salicyl og niacinamid i en talgabsorberende formel (Airlicium™) og behandler/regulerer uren hud mens den beskytter med SPF 50+
I visse tilfælde kan solcreme give falsk sikkerhed. Det gælder, hvis man tilhører flokken af solafhængige, der ikke trækker indendøre men skal have det hele med til sundowneren på terrassen. For de bruger jo solcreme med ekstra høj SPF og har ikke antydning af skoldning.
SPF omhandler nemlig beskyttelsen mod UVB-stråler, altså solforbrænding først og fremmest. På europæiske solcremer kræves, at beskyttelsen mod UVA-stråler udgør en tredjedel af SPF-tallet, men det gælder altså ikke nødvendigvis produkter fra lande uden for EU.
La Roche-Posay Shaka Fluid SPF 50+ har ekstra høj UVA-beskyttelse, meget let konsistens og kan bruges op til øjnene uden at svide.
Har solcremen UVA-cirklen kan man således regne med en UVA-beskyttelse på 10, hvis SPF er 30. Og selvfølgelig højere ved SPF 50, hvilket jo er positivt. Altså lige bortset fra, at UVA udgør 95 procent af de UV-stråler, der rammer os derude, og de ryger helt ned i læderhuden og kan beskadige celleDNA. De er altså heller ikke uskyldige i forbindelse med hudkræft.
Ducray Melascreen, som jeg skrev om HER, er udvidet med et yderst nyttigt produkt. For hænderne er måske det sted, der er allermest udsat for at få pigmentpletter. Melascreen beskytter med UV men forebygger også processen, der fører til pigmentpletterne lige som den mindsker eksisterende pletter. I handelen 25. marts.
De er også den væsentligste årsag til pigmentpletter, soloverfølsomhed og ældning af huden. Ydermere er der krudt på dem fra morgen til aften. Scenariet er altså, at man føler sig tryg, fordi man bruger høj SPF efter forskrifterne, herunder genindsmøring hver anden time, huden bliver ikke rød og så kan man nyde det i timevis på stranden. Det lyder ikke som nogen god idé, vel….
Ole Henriksen’s Banana Bright Eye Crème har sneget sig ind på foto her ikke fordi den har SPF men som en reminder om aldrig at glemme antioxidanter. C-vitamin er en af de stærkeste af slagsen, en radikalbasker af naturens bedste, og selv om de fleste solcremer og de, som vises her, indeholder antioxidanter, så fylder filtre meget og et supplement er rigtig fornuftigt. Også indefra. Og når nu strandtiden kommer, så er det jo den nemmeste madpakke. Frugt bliver ikke smattet og det er pakket ind af naturen.
Sisley Super Stick Tinted Sun Care SPF50+ (=fysiske filtre) er specielt tiltænkt særligt udsatte områder som næse, pande, kindben, læber og øjenparti. Den har en lys beige farve, der blender ind i de fleste hudtoner. * Avène ß-Protect SPF 50+ med mikroindkapslede pigmenter giver huden en fint mat forskønnende finish * Coola Mineral Liplux SPF 30, 70 % økologisk (bivoks/sheasmør/kokosolie) med naturlig smag og i to svage farver * pH formula CC SPF 30+ er opdateret med større holdbarhed og bedre dækkeevne. Sved- og til dels vandfast og holder sig mat på hud, der fedter.
Der er flere beskyttelses-mekanismer indblandet. Hudens fortykkelse er en af dem, solkeratoser ligeledes. Aktinsk keratose/solkeratose anses normalt som en markør for, at en person har fået meget sol, men også som en forklaring på, at melanoma hyppigere optræder på f.eks. ryg og ben – hvor huden sjældent nyder meget sol – end i ansigtet, hvor huden typisk får disse ’solkeratoser’. I hvert fald ifølge ’DermatoEndocrinology/Beneficial effects of UV radiation other than via vitamin D produktion/2012 Apr. 1’.
Denne sammenhæng nævnes også af Sammenslutningen af Kræftafdelinger: …… ”Ultraviolet lys har længe været forbundet med den maligne transformation af melanocytter. Men er det den fulde sandhed? Hvorfor har folk der arbejder indendørs en større risiko for at få melanom end udendørs arbejdere? Hvorfor har mænd mange melanomer på ryggen og kvinder mange melanomer på benene? Det er jo ikke typiske områder der overeksponeres for ultraviolet lys. Derudover er det faktisk kun ca 30% af alle melanomer der opstår i et tidligere nævus. Der findes måske flere veje til udvikling af et malignt melanom. ” (citat slut). LINK til yderligere læsning.
FAQ Hans Christian Wulf har to doktorgrader, en inden for medicin og en inden for farmaci, altså udvikling af lægemidler. Hans forskning ligger til grund for rådene om solbeskyttelse. Han har udviklet en internationalt anerkendt måleenhed for solens skadelige virkning. Han har også gennem årene udviklet forbedrede metoder til at behandle sygdomme, som skyldes solens påvirkning, for eksempel hudkræft. Lysbehandling af forstadier til hudkræft vha. solens stråler er bare ét eksempel. Listen er lang lige som han lægger navn til flere hundrede videnskabelige artikler.
Pernille S skriver
Kære Lise
Tusind tak for dit særdeles uddybende svar, som jeg læser her torsdag d 14/3!
Ønsker dig en dejlig dag/aften.
Kh hende med de øllebrødkrigsplettede hænder, som til dels skyldes at begge næver er dybt begravet i så-og priklejord ?? Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: I lige måde dejlig dag/aften kære. Når nu det nye tiltag på bloggen kører, så kan det være, at du vil dele ideer og erfaringer fra dit havevirke (: Kh Lise
@leafysmoothie skriver
Eeeeeelsker dette skriv og sluger det råt. Alt er bare så godt skrevet og beskrevet og så fornuftig. Helt saliggørende. Nejer og bukker! Merci-bukett og tak for dig Lise G #guru
<3
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Lise G #guru….ingen kan som du <3 Men du er nu heller ikke ringe i den der solcremetest - og de andre. God aften og tak kære
Pernille S skriver
Kære Lise
Du er godt nok nørdet helt ud til fingerspidserne! Altså på den gode måde 😉
Det er, som du også reklamerede for, et langt skriv. Har læst det et par gange, og forsøgt at holde tungen lige i munden.
Alle de solcremer du viser, har faktor 30 eller 50. Synes at have læst, at til vore breddegrader er fkt 15 nok??
Jeg er i syv sind hvilken solcreme type der er bedst at anvende. Er det i virkeligheden bedst at bruge de med kemisk filter oven på serum, men inden dagcremen, og så i løbet af dagen “tanke” op med de med fysiske filtre på strategiske steder som pande, næse etc,?
Jeg har ad flere omgange fået operet områder med forstadier væk i ansigtet, og kæmper med pigmentpletter. Bruger Environ AVST som base i det daglige, og lige nu Origins dagcreme med faktor 15 ovenpå. Synes udfordringen med alle de lag af cremer er, at huden let fnulrer!
Kan du umiddelbart pege på yndlingssolcremer blandt den jungle af udbud der er på markedet?
Endelig er der jo også alle de forskelle solbeskyttelser i sprayform!
Undskyld for alle mine spørgsmål, men synes ikke dette er helt let 🙂
Kh Pernille S
@leafysmoothie skriver
Pernille, jeg kom vist at svare dig under Kristinas indlæg… Blev så begejstret af det her med solcremer LoL.
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Hihi…og tak kære! Jeg kan ikke lade være, og jeg tænker ofte på, om jeg ikke snart skræmmer jer alle væk.
Jo, SPF 15 set som UVB-beskyttelse er nok på vore breddegrader, men når de laver 30 og 50, så er mit gæt, at det dels er fordi en stadig større målgruppe efterspørger det, men formentlig også for at give bedre UVA-beskyttelse.
Men det giver alt andet lige også flere filtre i produktet. Og intet er jo ændret i forhold til at bruge NOK, hvis man vil sikre sig den beskyttelse tallet lover.
Den metode, du nævner med serum og så kemiske filtre, dagcreme og så toppet med fysiske visse steder lyder helt fornuftig. De brands, jeg viser – La Roche-Posay og Avène har nogle af markedets mest sikre filtre. Det samme gælder Vichy, der som La R-P er et L’Oréal-brand samt A-Derma og Ducray, som er Pierre Fabre brands lige som Avène. Begge er de i en kategorie, hvor man vælger høje dermatologiske standarder, da produkterne også anbefales af hudlæger.
Hvis du slås med pigmentpletter, så lyder det da som om, at Ducray Melascreen UV serien er noget for dig. Og ellers skal du lave din basishudpleje og så gå efter fysiske filtre øverst. For du har helt ret i, at alle de lag fnulrer. Jeg mener at huske, at @leafysmoothit også havde tips om fnuller/ikke-fnuller produkter i sin test https://www.lisegrosmann.dk/hun-har-en-solcreme-obsession-siger-hun-og-nu-har-hun-testet-for-os/
Sidste år brugte jeg selv Comfort Zone Sun Soul og den var jeg virkelig glad for (fysiske filtre).
Og du skal ikke undskylde – overhovedet ikke. Jeg er da glad, hvis jeg kan noget, du og andre kan bruge. God aften, Kh Lise
Kristina skriver
Har lige købt La Roche-Posay anthelios XL ultra light, men må prøve den fra La Roche-Posay til uren hud – anti imperfections! Uanset om det er mineralske eller kemiske filtre, så bruger jeg godt nok solcreme ovenpå serum og ansigtscreme – AVST fra Environ… Men så er det nok en mineralsk solcreme jeg skal ha fat i… Men går ud fra, at det ikke er mineralske filtre der er brugt i anti-imperfections?
Lise Grosmann skriver
Kristina: La Roche-Posay har et yderst effektivt UV-filter, der som du jo har gættet er baseret på absorberende/kemiske filtre. I hvert fald til dels, for der er også titaniumdioxid (nano), som er et reflekterende filter. Og så er der desuden antioxidanter og jo deres thermalske kildevand (her er link til fuld forklaring https://www.laroche-posay.com/article/XL-PROTECT-Anthelios-protection-against-UV-plus-urban-aggressors/a34718.aspx
Madara kunne være et bud på på solcreme med fysiske filtre, men se den store solcremetest, som @leafysmoothie lavede sidste år https://www.lisegrosmann.dk/hun-har-en-solcreme-obsession-siger-hun-og-nu-har-hun-testet-for-os/
@leafysmoothie skriver
Ja! Tak for at nævne min test, det var en fest, og jeg tester gerne nye i år igen, hvis der er interesse. Den fra madara er rigtig god og jeg har brugt den meget i vinteren, er på tube 3 måske, den er også god til håndryggen og en lækker tube med smal tud. Til varm sommer har jeg bare erfaringen at den kan oxidere lidt på varm/fedtet hud, så den trækker lidt orange op. Men det er jo ikke sikkert det sker for alle, jeg fedter selv lidt i t-zonen når det er varmt som sidste sommer var.
En som er mere matterende, ikke skifter farve, og også fysisk filter er den fra pudderdåserne, den er mere som en primer, men jeg forestiller mig at den også kan duttes på i løbet af dagen og måske sættes med lidt pudder. Hvorfor ikke en mineral pudder med lidt indbygget solfaktor (ikke at man kan stole på dem som solfaktor alene, men som boost synes jeg det giver mening). Og så var biotherms spray rigtig lækker til at toppe op med under dagen, virkelig frisk og lækker.
La roche posay og de andre apotekermærker plejer at være med blandende filter, hvis ikke andet angives, er min erfaring. Nogle er rent kemiske, især de tynde og gennemsigtige og dem på spray.
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Selvfølgelig nævner jeg din test – bortset fra pudderdåserne er der vist ingen, der har gjort det så grundigt (; Lige p.t. ser jeg ikke andre nye bud på solfiltre/produkter – hvilket ikke betyder, at de ikke er der. Men husk, at hvis dit blik for sligt fanger noget, så er du velkommen til at fortælle her <3
Der er ingen tvivl om, at du holder dig pletfri også når du når min alder, men jeg er, som du ved, ikke tilhænger af helårsUVbeskyttelse. Det er derimod Paula Begoun. Jeg fandt på et tidspunkt en video, hvor hun fortalte om det. End ikke når hun får lavet negle er hænderne ubeskyttede. De var sørme også glatte og kridhvide på trods af, at hun er 60+. Og jo, jeg reflekterede lige et øjeblik ((; da jeg så på mine egne.
La Roche-Posay er mix-filtre mens Pierre Fabre's brands er kun kemiske. God idé med mineralsk pudder til at toppe med, hvis man kan med den type produkter. Jeg har altid syntes, at de var too much.
Jeg har sat link til din test igen i svar til Pernille og håber, at alle husker at læse med i kommentarerne. Der ligger somme tider guld, når I deler <3
Kristina skriver
Tak for svar Lise. Det vil jeg gøre 🙂
Anne - Sofie A skriver
Kender udemærket Proff. Wulf, gået / går til behandling hos ham pga. solskader, han er eminent, ak ja ens viden var ikke den bedste for 30-40 år siden.
Ser desværre også helt unge med solskader ude på BBH, så der må stadig tales ombeskyttelse.
Lise Grosmann skriver
Anne-Sofie A: Jeg husker mange pressemøder med ham. Vidende, fuld af energi. Og det er også værd at bemærke, synes jeg, at han ønsker at have kontakt med patienter for at have fingeren i virkeligheden, han kunne jo godt sætte sig i et krystaltårn efter alle de år og udmærkelser.
Og ja, der skal tales rigtig meget om sund soladfærd, og den har mange unge ikke. De ‘fornuftige’ af dem forskanser sig året rundt bag solcreme og i øvrigt også solbriller, og spørgsmålet er jo, om de sætter noget vigtigt ud af funktion. Nemlig hudens evne til at håndtere sol i fornuftige doser på fornuftige tidspunkter. Som ikke er midt på dagen på stranden eller ved cafebordet (;