I har selvfølgelig set det på Facebook, at de toneangivende snakker blommer. For der er jo også hver sæson en ‘it’frugt. Man må vise, at man ikke er så utjekket, at man bare spiser æbler og bananer. Vi har svært ved at slippe det der superfood mantra og lukke hele farvebundtet ind. Men der ER mange gode grunde til at spise sæsonen dejlige blommer. Også for huden. Se selv, hvordan jeg satsede forstand og førlighed og faldt for at få fat i nogle Reine Claude. Faktisk indeholder de lilla blommer flere antioxidanter end blåbær – og så er de billigere. Og kan lige som brombær selvplukkes (mirabeller) masser af steder i skovbryn o.lign. Oplagt til et weekendprojekt.
De lilla er nemlig lige som blåbær særligt rige på en af de stærkeste antioxidanter: anthocyanin, som ud over at gokke radikaler kan absorbere UV-stråler. Man har observeret, at planter under klimastress øger deres produktion af anthocyaniner. Stofferne er også i grønne grøntsager men her er de maskeret af klorofyl. Rødbeder, som er derude netop nu er også fuld af dem. Spis løs, spis det frisk, lad være med at hakke det, koge det og stege det i stykker. Mirabellerne på foto signalerer med deres farve, at de er rige på carotenoider, og så er vi med the A-train mod superhud (tak Anette).
FAQ Man kender til nær 300 forskellige anthocyaniner, som er en undergruppe af fytokemikalier, der kaldes flavonoider og de er igen en undergruppe af polyfenoler. Og mange af stofferne har også kosmetik-ingrediens-nørderne fået ekstraheret og stabiliseret og under skruelåg. Men vælg hellere så airless her som muligt, for så går de nyttige stoffer ikke til.
PS: Dagens skærmration er opbrugt, hjernekassen skal have ro men jeg vender tilbage. God weekend alle sammen – og gå nu ud og leg palæokvinde, tag kurven over armen og høst af naturens overskud.
Sasha skriver
Kære Lise
Glemte lige:….Rigtig god bedring til dig!!!!
Kh
Sasha
Lise Grosmann skriver
Sasha: Åh, hvor sødt af dig, tusind tak Sasha og kærlig hilsen fra mig
Hanne TS skriver
Jeg har slet ikke fået ønsket dig god bedring! Så det gør jeg nu. Rigtig god bedring, kære Lise. Og pas på dig selv. Det er ikke for sjov med sådan en hjernerystelse. Kh. Hanne
Lise Grosmann skriver
Hanne TS: Åh, hvor er du sød. Og ja, jeg opdagede faktisk i går, at jeg burde have lyttet mere til jer, for jeg fik grumme ondt i knolden af at sidde ved skærm hele dagen. I dag har jeg været klogere. Kh, Lise
Tini Tina skriver
Hvem der bare havde en baghave med plukselv frugt og grønt. Min baggård er en betonklods så jeg må nok ned til torvehallerne og lege hulekvinde. God weekend Lise og få nu slappet af ikk.
Lise Grosmann skriver
Tini Tina: Jamen, det er jo også fint. Jeg kan huske, at jeg sidste år så de skønneste kæmpestore Reine Claude i Illums nye madmarked. God høst (; og god weekend og tak for kærlig påmindelse <3
Marlene Høj skriver
Nu har jeg det fineste blommetræ i haven, men jeg kan desværre ikke tåle dem, når de er friske. De skal varmebehandles for at jeg ikke reagerer på dem. Vil de stadig anthocyanin eller går det til grunde ved opvarmning?
God weekend og ikke mindst god bedring!
Lise Grosmann skriver
Marlene Høj: Det er især C-vitamin, som jo også er en antioxidant, der er følsomt. Men jeg læste nys – har glemt hvor – at man godt kunne glemme de gode effekt, hvis man valgte produkter med sukker. Jeg læser på ing.dk ….”Ved filtrering og inddampning af frugtsaft til en tyk sirup forsvinder nogle af disse stoffer, men så længe, der er farve, er der fortsat indhold af ‘de gode ting'”. Så har du lidt at gå efter.
God weekend og tusind tak for gode ønsker kære
Sasha skriver
Skønne Lise !!!
Jeg elsker bare dine informative skriverier. Jeg skal helt sikkert købe blommer idag. Jeg har et ambivalent forhold til blåbær… forstå mig ret… jeg elsker de rigtige… altså dem der farver kager blålilla, men dem der bliver solgt som friske blåbær er jo mosebølle 🙁 eller er det misforstået… blåbær skal da være lilla indeni og ikke hvide??!!
I øvrigt…. peptider i hudprodukter… hvad skal man vælge??!
Rigtig god weekend
Kh
Sasha
Lise Grosmann skriver
Sasha: Tak skønne Sasha <3 Du har ret med hensyn til, at rigtige blåbær skal være farvede hele vejen igennem, og det skal nok være rigtigt, at de andre er mosebølle, som du skriver, så kløgtig er jeg ikke (;
Peptider - altså de forskellige af slagsen og hvad hver især har som speciale - må vi have som tema. Og mind mig om det Sasha, for jeg har det jo med at fare vild i begejstring hele tiden. Måske kan du finde noget i det, jeg allerede har skrevet https://www.lisegrosmann.dk/er-du-pa-peptider/ https://www.lisegrosmann.dk/rammer-plet-peptider/
God weekend og kærlig hilsen