Men gem noget til hr. og fru takvinge
Fik du læst om vikingebolsjer HER og kiggede du videre til kommentarfeltet og læste Pernille S fortælle, at brændenælder er vigtige for national-sommerfuglen og forårsbebuderen nældens takvinge, der forlader sit vinterhi netop nu. Og når det bliver sommer, så lægger den sine æg på undersiden af nældebladene. Derfor bør alle os med have lade et hjørne i haven være fredet til dette formål, som Pernille skriver.
Og resten kan gøre gavn for andre planter som en meget næringsrig gødning – omend ildelugtende, mens det ligger i blød, som Pernille skriver. Det husker jeg også fra dengang husgartneren praktiserede det. Har du lyst til at udvide havesyslerne, så husk, som Pernille skriver, at brændenældernes blomster ikke må være gået i frø, for så har man dem allevegne.
Økologiens grand old man, Troels V Østergaard, giver følgende opskrift:
Både små og store nælder kan bruges og man slipper for bladstumper i vandkanden, hvis man lægger dem i blød i et plastiknet som dem, man for eksempel køber læggekartofler i. Der bruges ca. 2 kg friske brændenælder til 25 l vand, og man bør røre rundt i nældesuppen mindst en gang daglig, skriver han.
Når vandet er mørkfarvet er det klar til brug. Nældevandet kan fortyndes 10 gange, når der skal vandes på jorden og 20 gange, hvis det skal bruges til at overbruse planter. Man kan fylde efter med vand hver gang man har taget af nældevandet og lave en ny portion, når det på den måde er blevet for tyndt eller er begyndt at lugte råddent.
God fornøjelse med disse nyttige grønne sysler ♥
Pernille S skriver
Alle som vil dyrke egen køkkenhave, burde anskaffe sig Økologisk Køkkenhave ved Troels V. Østergaard – udgivet på forlaget. Høst & Søn. Tror desværre man skal lede efter bogen i antikvariater..!
Den er simpelthen min bibel 😉
Kh Pernille S
Lise skriver
Pernille S: Vi er enige, og jeg taler også for husgartneren. Jeg tror, man kan være heldig at finde den – blå avis er måske også en mulighed. Og tak til dig for at bidrage ?
Pernille S skriver
???