Endnu en af de ydmyge heroingredienser
Mens jeg i formiddagens kaffepause sad og tjekkede op på nyhederne og imens tænkte over, hvad ugens sidste emne skulle være, så stødte jeg på en artikel om en mand i USA, der var død af at spise for meget lakrids. Jeg håber, at linket HER giver adgang til læsning af den fulde artikel.
Det beskrives, hvordan han gennem nogen tid spiste en pose lakrids hver dag og en dag faldt han om af hjertestop. Og selv om det er et ekstremt tilfælde og manden havde en del helbredsproblemer i forvejen, så tænkte jeg, at det her timer før der er fredagsslik mange steder var værd at minde om (smil). Men det er en kendsgerning, at lakrids øger blodtrykket.
Jeg har selv en pose piratos i bilen til tidspunkter, hvor jeg er blevet grebet af skovens skønhed og er gået længere end energien slog til. Det føles som om bundproppen ryger og energien er fosset ud. Og om det nu er ønsketænkning eller ej, så hjælper en piratos.
I artiklen, jeg linker til, nævner den danske fødevarestyrelse, at dagligt indtag af 50 gram lakrids med højt indhold af glycyrrhizinsyre kan give både højt blodtryk og væskeansamlinger. Og det betyder selvfølgelig, at hvis man allerede har forhøjet blodtryk, så skal man nøjes med at nippe til det søde og somme tider salte sorte stof.
Men ud over at være sødere end sukker, så er lakridsrod, Glycyrrhiza glabra, velkendt som medicinsk plante. Hvad var hostesaft uden lakrids! Du får en oversigt over talenterne HER, hvorfra jeg vil fremhæve det anti-inflammatoriske talent og evnen til at beskytte mod reactive oxygen species (ROS), ilt af slagsen, der er giftig for cellerne og giver skade på lipider, proteiner og nukleinsyrer. Og så peger pilen mod hudældning i lyntempo.
Eksempler på produkter, der har lakridsrod som ingrediens af forskellige årsager – New Nordic og Exuviance for pigmenttalentet – SkinCeuticals for evnen til at bevare hudens hyaluron – Paula’s Choice for all round talenterne – Juhldal fordi lakridsrod er et talent over for hysset hud og også den i hårbunden.
Og dermed er vi fremme ved, hvorfor lakridsrod er populær i hudpleje. Men som den HER ingrediens ser man den sjældent fremhævet på forsiden. Lige nu er det andre, der stjæler billedet selv om de ofte står så langt nede, at man må betvivle effekten. Men det er en anden historie. Mere er jo i øvrigt ikke altid bedre.
Lakridsrod vil du især finde i produkter til sart hud og i pigmentblegerne og så er det altså en stærk antioxidant og dertil hyaluronbevarende og talgregulerende. Ret nyttig for al hud i virkeligheden, men i særdeleshed god at kende, hvis man har tendens til rødme, irritation og hud, der skaller.
En af naturens mange problemløsere. Godt smager lakrids jo også og jeg har en svaghed for de der mandler rullet i lakridspulver. Jeg har tilbage at prøve lakrids som ‘krydderi’ i maden. Men det har I måske erfaring med, som I vil dele?
Dejlig weekend til jer her på kanten af efteråret ♥ Skulle der blive tænketankeplads, så vil jeg blive så glad, hvis I har nogle ønsker til emner, I gerne vil have, at jeg tager op.
Hanne Lisa Thomsen skriver
Der nævnes også i artiklen, at han røg en pakke cigaretter om dagen, havde været heroinmisbruger og havde en ubehandlet hepatitis; som jeg ikke lige kan huske nummeret på.
Jeg synes lige, at det skulle med også.
Hav en rigtig fantastisk weekend ?❤
Lise Grosmann skriver
Hanne Lisa Thomsen: Det står der og derfor linker jeg og skriver, at det er et ekstremt tilfælde og nu vil jeg uddybe det, så andre ikke misforstår mit skriv, og tak for at gøre opmærksom på det.
Men der gøres jo ikke desto mindre opmærksom på, at lakrids (mængdeafhængigt) øger blodtrykket, og jeg mener altså at kunne mærke det efter en enkelt Piratos, men som jeg skriver, det kan være ønsketænkning (;
Fantastisk weekend også til dig <3
Pernille S skriver
Hvad er der sket med Piratos? Er jeg den eneste som synes de smagte bedre år tilbage? Salmiakstang rullet ind i en mælkekapsel, fortæller vist bare noget om min høje alder?
Det er et potent stof, det der lakrids… Har en 16 år gammel lakrids plante; Glycyrrhiza glabra. Tror jeg må grave nogle rødder fri. Kan huske vi som børn blev helt gulgrønne i munden af at gnave på rødderne. Gad vist om jeg kan lave min egen skønheds køkkenbordstonic med lakridsrod…. hmmmm…?
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Alting smagte bedre førhen (smil) og salmiakstang i mælkekapsel var lykken. Tænk hvor lidt, der skulle til. Jeg har på fornemmelsen, at man også på det punkt slutter, hvor man begyndte <3
Ja, den rod er potent og alsidig. Faktisk helt utrolig alsidig når jeg kigger i mit gamle lægeplante-leksikon, hvor der også er opskrifter. Men du plantekloge kan helt sikkert selv og ellers vil jeg tro, at 'nettet' har mange forslag. Vi har to delvist bonsai-ginkgo'er, måske skulle jeg lave afkog af bladene i år. Hvem sagde køkkenkosmetik ((;
Liv Davids skriver
Lakridsekstrakt i hudpleje er så godt til rødmeramt hud. Min favoritlakrids er Blue Jeans, og de skal helst være lidt hårde. Jeg har heldigvis lavt blodtryk ?
God weekend til dig, Lise, og alle dine læsere.
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Ja, det er nemlig, men er er jo pudsigt, at man ikke ‘praler’ af det, når en ingrediens er så vel gennemprøvet.
Blue Jeans, dem måtte jeg da lige google (; Når det ikke er min redningspiratos, så snupper jeg en lakridspibe (;
God weekend <3
Hanne I skriver
Lakrids, især salt, er min sliklast. Jeg har ALTID Gul GaJol i frakkelommen og Lagermann Saltpastiller (som mærkeligt nok kun fås i lufthavne og på Sverigesbåden) i handskerummet. Rent madmæssigt kan jeg anbefale en Tiramisu med kirsebær og lakrids ? Sender gerne opskriften ?
Lise Grosmann skriver
Hanne I: Hvor er det hyggeligt, at du nævner Gajol og Lagermann’s. Åh, de små rudeformerede, som man satte på håndryggen og gik og slikkede på, det er ren memory lane <3 Lakrids var nok det meste almindelige slik, da jeg var barn, bare det at få en salmiakstang var lykken.
Tiramisu med kirsebær og lakrids, det lyder både avanceret og lækkert, jeg tror godt, jeg kan sige ja tak på manges vegne til opskrift <3
Linda Nedergaard skriver
Kære Lise. Jeg var slet ikke klar over, at lakridsrod var så alsidig. Jeg er faktisk lige begyndt på det produkt, som du viser fra SkinCeuticals. Det er ret lækkert. Men udover det er min erfaring med lakrids mest et til tider alt for højt indtag af specielt lakrids fra Johan Bülow. Det hjælper lidt på mit misbrug, at prisen er forholdsvis høj 🙂 🙂 Også de omtalte mandler må jeg indrømme at have et vist kendskab til 🙂 Ellers er en god kop te med lakrids nogen gange min redning, når sukkermonsteret fylder lidt for meget. Rigtig god weekend til dig.
Kh Linda
Lise Grosmann skriver
Linda Nedergaard: Kære Linda, jeg har godt nok skrevet lidt for længe siden, men da jeg nu fik genopfrisket talenterne, så blev jeg så’n lidt flov over forsømmelsen. Vi skriver alle hele tiden om hyaluron og de talentfulde vitaminer, mens lakridsrod kan det hele og mere til på helbredssiden. I Kina har den jo været brugt i tusindvis af år.
Men de andre talenter – dem der smages i Bülows og mandlerne, dem er jeg jo fortrolig med…..mums <3 Te med lakrids, den må jeg føje til. Tak for dejligt skriv. Kh Lise