Her er tips fra videnskabeligt hold til, hvordan du skræmmer dem væk
Som jeg ikke undlod at berette, så fik jeg en borrelia-infektion, som er vel overstået. Flåter er mig jo ikke ubekendt eftersom, jeg har haft hund de fleste af de mange år, jeg har boet her, hvor flåtens livscyklus er lige derude inklusive rådyr. Mine hunde har haft masser af dem, jeg har selv haft dem men det var en første (og forhåbentlig sidste) gang med infektion.
Foto: Nikko ♥
Jeg ved, at I godt kender til, at æteriske olier kan skræmme myg, men de kan tilsyneladende også hjælpe til at holde flåter væk fra vovserne, og det er jo ofte derfra os, der har dem, får dem overdraget. Det får du en grundig indføring i HER.
Et større problem for de mange inklusive mig selv er nok myg. De har tilsyneladende ikke rigtig taget fat endnu, men når de gør, så har jeg det meget ombejlet. Hvorfor er der mange teorier om, men mere nyttigt er det jo at vide, hvordan man kan holde dem på afstand. Men HER er lige lige om insekters gift og den allergi, det kan forvolde.
Jeg har oplevet lavendel som effektiv på en tur i Sverige. Husgartneren som engang også var husfisker og jeg var på tur til en svensk sø, og mens han smed snøren, så ville jeg gå en tur. Og da jeg allerede var godt gennemstukket, så tænkte jeg: Nu prøver jeg med lavendelolie, som jeg som så ofte havde medbragt, fordi den kan så meget. Og det virkede ♥
Men da jeg i går var på læsebesøg hos tisserandinstitute.org blev jeg opmærksom på en artikel om myg og æteriske/essentielle olier. Og som der meget humoristisk står i indledningen HER: Hvis du føler dig betydningsløs, så prøv at tilbringe en nat med en myg i soveværelset. Eller sidde en sommeraften på terrassen med bare ben, eller bare bare ankler! Måske ikke lige den slags ombejling man drømmer om.
Indtil videre er vi heldige, at klimaforandringer trods alt ikke har udbredt de sygdomsfremkaldende arter i større antal hertil, så foreløbig er det kløe og hævelse, vi må døje med. Selv får jeg kæmpemygstik. Der findes mange slags myggeskræmmemidler, som man kan sætte op eller spraye med, så de ikke søger vores selskab. Og så kan vi altså holde dem fra at sætte snablen i os med essentielle olier.
Foto: pexels.com
Myg har nemlig lugtreceptorer på deres ‘antenner’, som er indstillet på den kuldioxid vi afgiver (der står en masse interessant om det på ‘nettet’). Essentielle olier kan maskere og forvirre myggene, så de ikke føler sig tiltrukket af os. Planterne bruger jo selv disse duftstoffer til at undgå uønsket besøg. Faktisk er brugen af essentielle olier noget, man er begyndt at interessere sig videnskabeligt for som et gift-alternativ i forbindelse med udbredelsen af mygge-spredte sygdomme.
I artiklen, jeg linker til ovenfor, nævnes nogle EPA-registrerede essentielle olier, og det er Catnip Oil/Nepeta cataria/kattemynteolie/almindelig katteurt, Citronella oil/Cymbopogon nardus eller C. winterianus/citronelle og Oil of Lemon Eucalyptus/ Corymbia citriodora/citroneucalyptus.
Foto: pexels.com
I tisserand.org-artiklen nævnes andre lovende kandidater som Cinnamon bark/kanelbark, Clove/kryddernellike, Peppermint/pebermynte, Lemongrass/citrongræs og Geranium/storkenæb. Men læs den og bliv klogere på både myg og hvordan man holder dem fra sig.
PS: Vær opmærksom på, at med få undtagelser som lavendel, der kan anvendes ufortyndet på små hudområder, så skal æteriske olier altid opløses i en bæreolie. Og æteriske olier må ikke indtages, de kan potentiels være dødelige. Som jeg nævnte i går, så er en ting at spise en krydderurt og noget helt andet at indtage en koncentreret æterisk olie fra samme urt.
Karin VS skriver
Kære Lise 🌹
Hvor dejligt lavendel duften virkede 😊
Har du et råd til, eller rettere mod, klæger?
Vi bor i et område hvor der er mange klæger og Nøj hvor gør det nas når de gnaver løs i en 😵💫
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Kære Karin, man spørger næsten sig selv, om der er noget, som lavendel ikke klarer <3
Jeg må melde pas mht. klæg/bremser, som godt nok ikke er rare at få hudkontakt med, men det kan da være, at mygge'metoderne' virker. Det er selvfølgelig ikke forebyggende, men Faaborg Pharma Relief Creme, kan jeg skrive under på er seriøst kløestillende.
Måske har du selv googlet rundt, men der står lidt forebyggelses-taktik her på netdoktor https://netdoktor.dk/foerstehjaelp/sygdomme/hvepsestik-og-insektbid/
Knus
Lise