Nogle kan og mange bør bare holde sig fra dem
Lige nu, hvor jeg er gået i gang med dagens skriv, er der et pressemøde i København, som jeg meget gerne ville have deltaget i – og var inviteret til – men tidlige møder er et tæt-trafik-problem, når man bor i udkanten, og jeg er ikke som min gode kollega på beautyspace et über-morgenmenneske ♥
Heldigvis har jeg tidligere mødt Laura Rudoe, en dygtig og dedikeret kvinde, der bedre end de fleste har formået at gå naturens vej. Hele vejen. Evolve Organic Beauty passer nemlig også ualmindelig godt på miljøet. Og så klapper jeg i hænderne over at de vælger æteriske (essentielle) olier, for de kan finde ud af at bruge dem. Lige som vi har nogle dygtige herhjemme – som Tromborg og Karmameju.
Tjek også lige deres Hyaluronic Serum – åh, den er skøn, og der er næsten heller ikke den pris, den ikke har fået.
Det er nemlig det meget ukyndige (og samvittighedsløse!) bunkebrug, der har skabt de mange misforståelser om noget af det mest unikke i naturen. Æteriske olier endte i en rodebunke i alt fra shampoo til skurepulver, fordi det skabte en opfattelse af, at produktet var ‘naturligt’ og det solgte. Og i sidste ende satte det dem på ‘uønsket’listen.
Når noget bliver populært, så vil alle have det og pludselig var der kamille og lavendel i alt på supermarkedets hylder, så børn og voksne kunne få en rolig søvn. Begge olier unikke og med talent for at berolige, når de bruges rigtigt og har den renhed og koncentration, de bør have. Og i den grad ikke mindst, hvis de skal på huden.
Som jeg skrev forleden, så har æteriske olier en meget lille molekylestørrelse, der betyder, at de – modsat ingredienser som hyaluron og kollagen – nemt kommer ind i huden og vil have en biologisk effekt. Syntetiske efterligninger* er slet ikke i nærheden af at have de flere hundrede kemiske komponenter, som man har i æteriske olier, men de kan give en fin lugt/duftoplevelse…..Chanel No 5 havde aldrig været Chanel No 5 uden sine C-10, C-11 og C-12 aldehyder.
Og så er æteriske olier jo i meget af det, vi spiser – krydderurter ikke mindst. At vi ikke længere kalder krydderurter for lægeurter ændrer ikke på, at de siden tidernes morgen har været det. Og stadig er det.
Man har således undersøgt og fundet, at de tilsyneladende har en gunstig virkning på tarmens mikrobiom ved at øge tilstedeværelsen af gavnlige bakterier og dannelsen af næringsstoffer, som de har betydning for.
Så noget ligner, at Camilla Plums svar for nogle år siden til en af tidens kostcoaches “Man skal bare have en ordentlig røvfuld krydderurter hver dag” har sin rigtighed. I øvrigt nævnes det også, at snusen til visse æteriske olier kan have gavnlig virkning på infektioner.
GID vi kunne komme ud af den tåbelige enten-eller-spiral og finde fornuften. Rene mineralske olier kan være nyttige, plantestamcelleekstrakt har måske noget at tilbyde hud og æteriske olier er unikke.
De er, som en af verdens førende aromaterapeuter, Robert Tisserand, siger, en plantes personlighed og sjæl (når du er på siden, så husk at klikke ‘research’). En af naturens genistreger med en dyb indvirkning på os, når de anvendes forsvarligt af producenter og af os selv. Læs også HER om det arbejde, man gør hos Gattefossé for at der skal arbejdes med æteriske olier i hospitalsregi.
PS: Er man allergisk – uanset over for hvad – så skal man selvfølgelig undgå det, man er allergisk overfor. Også når det er æteriske olier, og her er ingen forskel i forhold til syntetiske duftstoffer. Selv er jeg heldig ikke at være det, men jeg misbruger dem heller ikke.
* Alle parfumestoffer skal deklareres på emballagen efter den fælles europæiske standard INCI. De naturlige æteriske olier og de syntetisk fremstillede duftstoffer har samme kemiske betegnelser og INCI-deklarationen siger derfor ikke noget om, hvor duftstofferne kommer fra
DE 26 PARFUMESTOFFER
Et indhold af duftstoffer angives i deklarationen på kosmetiske produkter med ordet ”Parfume”, men når koncentrationen af et af nedenstående 26 stoffer overstiger 0.001% i leave-on produkter og 0.01% i rinse-off produkter skal det angives separat på produktets indholdsfortegnelse.
De 26 parfumestoffer er: Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl Salicylat, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Anise alcohol, Benzyl cinnamate, Farmesol, Butylphenyl methylpropional, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl cinnamal, d-Limonene, Methyl 2-octynoate, Alpha isomethylionone, Evernia prunastri, Evernia Furfuranceae
Jeg fortsætter lidt ud ad ingrediens-sporet i næste uge og håber, at du har lyst at læse med. Og ellers er ønsker altid velkomne. GOD WEEKEND til jer. Skynd jer ud at nyde efterårets farver – det er aromaterapi for øjne og sanser ♥
Pernille S skriver
Intet skønnere end at indsnuse duften fra lavendel. De tørre blomsterstande i haven nulres flittigt når jeg passere forbi. Roser bliver lige nu plantet med forventning om en duftsanseeksplosion til næste sommer.
Vildt så megen viden du har om emnet æteriske olier Lise!
Hvordan forholder det sig med molecyledufte? Hvordan pokker indfanges dufte her?
God dag kære 🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Især i mine tidlige skriveår var jeg dybt fascineret af æteriske olier, som var meget oppe i tiden, og jeg abonnerede på et fagblad for aromaterapeuter (Tisserand’s). Og så blev en god kontakt i branchen, en utrolig dygtig kosmetolog, Lone Fjeldsø, uddannet aromaterapeut hos Tisserand i London og dermed blev viden ‘lokal’. Hun har Philoleum på Esplanaden, og hvis det er som dengang, så er man ene-klient og med totalt fokus fra en af de ypperste. Overvej et besøg Pernille – hvis man overhovedet kan få en tid. God dag også til dig kære <3 - og du har været i gang nogle timer kan jeg se!
Lise Grosmann skriver
Pernille S: PS: Jeg glemte da det molekydufte, og de indfanges ikke, de lablaves og citrus er en af dem, ellers holder den ikke. Men jeg tror, vi skal tage det op i et longskriv ((;
Linda skriver
Og god weekend til dig også 😍
Lise Grosmann skriver
Linda: Tusind tak kære <3