Mød nogle af dem.
Lige siden Jim Lyngvild stod der med sin gamle Flora Danica bog, der har inspireret ham til Raunsborg-serien (jeg skriver om den HER), har jeg tænkt på min farmor og hendes Marcussen universalte. Gode gamle urtekloge Marcus Marcussen, der i 1946 skriver i forordet til sin bog ‘Helbredende Urter’:
“Når naturen vågner om foråret, når blomster, planter og træer begynder at spire til nye liv, da er det også, ligesom menneskene vågner op efter den lange, mørke vinter. Man føler trang til at vandre ud og se på alt det skønne i den frie natur, at beundre og nyde den vidunderlige farvepragt og indånde duften af muld. Man føler sig som et nyt menneske. Men med meget større glæde end nogen sinde før kan man dog nyde planternes skønhed, når man forstår deres store betydning og værdi for os mennesker.” Tusind takke-hjerte-kysse-emojis til Marcussen <3
Fotograferet i formiddag. Helt sikkert årets sidste, men tænk engang….hindbær den 15. november ♥
Jeg har lige googlet, og man kan stadig købe den antikvarisk og endog låne på biblioteket, kan jeg se. Overvej det. Jeg har ikke tal på alle de gange, jeg har slået op i Marcussen og søgt urtehjælp. Og så er der jo det, som alle kloge mennesker ligesom Marcussen ved, nemlig, at der var nogen før dem. Vi står på hinandens viden og erfaring. Det er den eneste måde at blive klogere på.
Og før Marcussen var der jo en af dem, jeg også har i reolen, nemlig Kneipp, som Marcussen citerer i sit forord. Kneipp, præsten, der præsenterede os for lidt-skidt-er-godt hormesis med sine kolde afvaskninger og meget mere og altså også praktiserede urteterapi. Og så må vi huske Maurice Messegué, som også står i min reol og har inspireret mig til mange skriv.
Og lige straks vågner foråret, som Marcussen skriver, og det hele begynder forfra. Her er det blåbær i blomst.
Og før dem var munkene, der lærte af ‘folkemedicinen’, den overleverede viden om urter og planters lindrende og helende egenskaber. Og så kommer vi frem til Carl von Linné, svensk botaniker, læge og zoolog og sin tids mest indflydelsesrige botaniker, der systematiserede og grupperede planter og dyr. I 1735 udgav han ‘Systema naturae’. Og så Lyngvild’s højt skattede pragtværk Flora Danica, der udkom første gang i 1761.
Både Marcussen, Kneipp og Messegué behandlede med urter både indvortes og udvortes, og i sidstnævnte tilfælde var det jo ofte som omslag. Det er så ikke lige hudpleje med omslag, der kendetegner hverken Raunsborg eller Tromborg.
Tromborg bringer mindelser om Carl von Linné ind med den smukke toilettaske Tromborg X von Linné, hvor indsamlede planter er brugt direkte på tekstilet, som er kasseret stof fra Vraa Dampvaskeri. Upcycling takket være samarbejde med Von Linné circular design studio. Toilettasken indeholder Lip Cure, Aroma Therapy Deluxe Herbal Hand Cream og Aroma Therapy Body Lotion (50 ml).
Mette skriver
Åh Marcussen! Jeg har skrevet speciale med Marcussen i koppen for 100 år siden. Dæmpet graviditetskvalme med den. Den er med på thermoen når jeg er i skoven med drengene og Luna og der er Marcussen i koppen når jeg holder fyraften. Det er nærmest duften af mit liv (plus duften af Dr. Hauschka creme). Some things never change. ❤️
Lise Grosmann skriver
Mette: Hvor skønt at høre, at Marcussen lever i koppen endnu og ikke kun i minder. Bortset fra, at den stadig fås, så er jeg faktisk ikke i mange år stødt på nogen, der drikker den. Det kunne være, at jeg selv skulle anskaffe en pose, for den er jo god mod/for alt, som du minder mig om <3
Pernille S skriver
Dejlig passiar du og Karin har! Hvor kan jeg dog nikke genkendende til det meste!
Hvis ikke I har været i Fredriksdal – den svenske pendant til vores Frilandsmuseet
så overvej et besøg. Her er hele Skånes natur fra 1840-tallet repræsenteret. Det helt specielle ved den botaniske have er, at det er Skånes vilde flora, ialt ca. 1300 arter. Den botaniske have er blevet til to haver, hvor planterne systematisk er ordnet efter Linnés system.
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Og heldigvis fik vi dig med. Det er næsten, som Eva B skrev på et tidspunkt, som at sidde omkring lejrbålet. Fredriksdal lyder som et fantastisk sted, som bør besøges. 1300 vilde arter og ordnet efter Linnés system, sikke en opgave, nogen har været på. En vigtig opgave. Tak Pernille <3
Karin winther skriver
Åh ja al den skønne viden om helbred og helbredelse er uendeligt interessant. Hvad der dog ikke er lavet at afkog og udtræk i mine køkkener gennem tiderne 😊.
I 70-80 erne var der bestemt altid noget Marcussen på hylderne og Arno Wolle boede jo lige herude bagved i Kattinge. Han er jo heller ikke at forglemme.
Jeg husker også en periode, hvor jeg var helt optaget af Hildegard von Bingen og nærmest fik lyst til at blive Nonne, fordi jeg syntes hun var så spændende. 😇😀
Du skriver nogen gange, at nu synes vi nok, du er lidt skør, Men i dag bliver JEG helt skør og inspireret af dit opslag. Godt der findes opslagsværker og Google, for det er jo helt umuligt at huske det altsammen.
Det er ikke så længe siden jeg besøgte de Medicinske Haver på Tranekær på Langeland. Jeg blev blæst fuldstændig bagover af “andagtighed” over den måde de haver er skabt. Der skal jeg tilbage til sommer .
❤️🙌
Lise Grosmann skriver
Karin winther: NU sender du mig atter en tur tilbage til farmor, for Arno Wolle var jo i flere år GURUEN. Ikke mindst min far hoppede med, og jeg har to tykke bøger af Axel O. Hansen, som du sikkert også husker. Og nok også Kirstine Nolfi med Humlegården og Otto Ballin, begge kontroversielle. Jeg har også dem i reolen.
Men allerflest bøger har jeg af Grethe Schmidt, som jeg i mine tidlige skriveår var meget glad for og lavede en flerugers fastekur med til ALT for damerne. Og så er vi jo på Langeland, hvor hun havde Sundgården og hjalp rigtig mange mennesker fri af meget livsstilsbøvl.
Men godt, vi har google, som du skriver, så vi kan blive mindet om dem, der ikke står i reolen eller hukommelsen. Der er mange, der har trampet stien. I den grad også Hildegard von Bingen – what a powerwoman!
God aften kære og tak for skriv <3
Karin winther skriver
Ja ❤️♥️
Dont get us started 😀😍 og da slet ikke med fastekure, som vi så også begge har bedrevet !!
Og jeg skal da SÅ meget også besøge Fredriksfal, som Pernille S skriver om. ♥️
For nonne blev jeg så aldrig 😇
Lise Grosmann skriver
Karin winther: <3 Indrømmelse: Jeg har ikke fastet kun holdt mig til råkost, som Grethe Schimidt også praksirede dernede på Langeland. Og især som indledning til faste. For hvis folk har levet virkelig usundt, så kan de ikke gå direkte til fasten.
Og ja, Frederiksdal lyder fantastisk <3 Og jeg ved jo, at du har en datter, så helt nonne blev du ikke (:
Karin winther skriver
😅😇 nej jeg blev jo lokket af de mere kødelige lyster og heldigvis 😍
Den datter og de skønne unger ville jeg meget ugerne undvære ❤️🙏🏼