Men der mangler viden om forskel i funktion
I onsdags var jeg heldig at være inviteret til møde med Biologique Recherche, der – selvfølgelig har jeg lyst til at tilføje – også kender betydningen af sund hårhud. For hårbunden er jo bare toppen af den indpakning, vores hud er fra fod til knold. Det er i virkeligheden dybt mærkeligt overhovedet af inddele hud i områder, hvor nogle ofres meget opmærksomhed (og mange penge) mens andre som f.eks. hårbunden kan få en omgang sæbeshampoo. Sådan groft trukket op.
En af de ting, de selvfølgelig var opmærksomme på hos Biologique Recherche i forbindelse med deres hårprodukter, det er betydningen af mikrobiomet i hårbunden. Og da talen kom på det, så var der spørgsmål ‘fra salen’, der endnu en gang fortalte mig, at det stadig er svært at sortere. At præ/pre og post-biotika ikke er probiotika. Og kun probiotika er levende bakterier med evne til at assistere med at udkonkurrere problemvoldere. Se Esse-videoen nederst, den forklarer det godt.
Dem er der rigtig mange af i hårbunden. Jeg tror faktisk, de fleste stifter bekendtskab med en eller anden form for ubalance i form af skæl og/eller kløe. Med hensyn til balanceskaberne, så er det i virkeligheden nemt at navigere, for på danske hylder er der kun Esse, som har bestået kemiprøven at skabe hudpleje med levende bakterier. Altså probiotiske produkter. Faktisk er de næsten alene i verden.
Foto Esse©….Det ser jo ligefrem smukt ud
Jeg har deltaget i mange Esse-møder med Trevor Steyn, manden bag den unikke serie, og jeg husker, at både jeg og andre efterspurgte probiotiske produkter til hår og krop. Og så kom planchen, der viser diversiteten af småskidt, op på skærmen. I forhold til ansigtets variation, så er det ganske enkelt vildt. Især på kroppen, hvor der er så mange typer hududfordringer – fugtige områder og meget tørre områder – men også i hårbunden. Og derfor har Esse ikke budt ind på opgaven, for it’s complicated med de levende bakteriekomplekser, man råder over i hudpleje, at ramme så bredt, hvad angår de problemvoldere, der også er.
Sebum, som der er særlig meget af fra hårsækkene, er en vigtig faktor. Det må ikke fjernes helt, for gode bakterier guffer det, men det gør de andre også. Ingen er som bekendt skabt lige, og sebum kan også have forskellig sammensætning, og det er noget af det, der spiller ind ved akne.
Trevor Steyn har lært mig meget gennem tiden, for han er en af dem, der hiver i fornuftens håndtag. Og det var fra ham, jeg første gang hørte det, som er et faktum, at vores sebum ikke, som en hudlæge engang påstod, er et levn fra vi var aber, men en prioritet, som vi har i vores helt egen unikke udgave.
Der er ikke noget, der hedder et ‘normalt’ mikrobiom, for også her er vi unikke. Men man har trods alt styr på godt og skidt. Og hvis man nu også har god sebum, de gode kan guffe, så er det jo unægtelig en dum idé at skrubbe det væk. Ydermere skal vores talg, der jo altså indeholder en af tidens mest populære ingredienser, squalane, helt naturligt også holde på fugt og hjælpe til at holde skidt ude. I øvrigt har det også betydning i forhold til fedtopløselige antioxidanter og vitaminer lige som det er anti-inflammatorisk aktivt og en del af fotobeskyttelsen.
Foto: Esse©
Jeg har tidligere nævnt, at hudlæger som Hans Christian Ring og Christian Grønhøj nævner betydningen af mikrobiomets betydning i forhold til akne. Udvortes og indvortes. Christian Grønhøj nævner i sin bog ‘Sund kost, smuk hud’ observationer gjort af forskere på tropeøen Papua Ny Guinea, at befolkningen på denne isolerede ø overhovedet ikke udviklede akne. Der er altså formentlig både livsstils- og miljøfaktorer involveret.
Et faktum, som Trevor Steyn nævnte allerede for flere år siden. Vi skal mere i kontakt med naturen – med jord, planter og rent vand, som indeholder de mikroorganismer, som vi tidligere har levet i symbiose med, siger han. Og det er et faktum, at hvis vi rykker nogle generationer tilbage til bondegårdslivet med naturkontakt og husdyr, så var modstandskraften bedre og hudproblemerne færre – lige bortset fra hård hud på hænderne og hælene i træskoene.
Esse Clarifying-serien er specielt til akne, læs om produkterne HER
Akne er stort set ikke eksisterende i de jæger-samler-samfund, der stadig er tilbage, og enten fraværende eller sjælden hos mennesker i landdistrikter, der har en traditionel livsstil. Inflammation er den underliggende årsag til akne og problemhud, og i dag er vi oppe på 80 procent teenagere og omkring 4 procent voksne der får akne i vores del af verden, siger Trevor Steyn.
Tiden lader sig ikke skrue tilbage til hudsundere tider, der så nok også havde mindre sunde udfordringer, og derfor foreslår Trevor Steyn at vi rewilder vores hud. Altså får allerhelst probiotika ind i hudplejen – og især hvis man har problemer – og ellers kigger efter fermenter, lysater, inulin og antioxidanter = præ/prebiotika. Og kloge forskere som professor Oluf Borbye Pedersen er jo enig i, at vi skal gentænke vores forhold til naturlig omgang med livet.
Og så skal I have fart på – det er black friday, weekend og lige straks cyber monday. Men man kan jo også bare gå en tur. God weekend i hvert fald ♥
Og her er Esse-videoen, der forklarer det med levende og ikke levende ‘biotikaer’….
Pernille S skriver
Nysgerrig! Hvad bruger du selv for at stabilisere hovedbunden efter hårvask? Er det dumt at massere med balsam ned i hovedbunden? Eller alternativt benytte serum til ansigtet til også at indbefatte hårbund? Synes kløe og irritation i øverste etage er taget til i takt med kulde/hue- og tørt indeklima på grund af radiatorvarme..
God weekend Lise❤️
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Smil – dejligt med nysgerrighed <3 Jeg masserer ikke balsam ned i hårbunden, for jeg skal jo sørge for, at der er adgang for de der vækstserum'er, jeg bruger. I øvrigt fraråder Lars Skjøth at gøre det. Men at dele sit ansigtsserum kan da sikkert være en god idé. Det er jo den type produkter, der kom - og kommer - en del af. Aveda for eksempel.
Men vær lige opmærksom på det der kløe, at det ikke er en lille svamp, der har det for godt. Jeg bruger Ducray (de har forskellige typer skælshampoos), men Pudderdåserne har også en problemløser.....hvis det altså er det, der er problemet https://pudderdaaserne.dk/produkter/peeling-shampoo-500ml/
GOD weekend også til dig <3
Pernille S skriver
Tusind tak for info, kære Lise❤️