Christian Plesch, Geza Schön, Mark Buxton, vores egen Zarko Pavlov, de nye på disken herhjemme, Karl Bradl og Carlos Quintero, og alle dem, jeg har glemt. Jeg kom til at tænke på dem, da jeg for nylig nævnte det med molekylerne i jasmin, som ikke alle er lige velduftende. Og forleden linkede jeg til artikel, hvor der fortælles om den teknologi, man anvender for at analysere molekyler i for eksempel sjældne planter og dermed skabe et genetisk duftaftryk.
Fælles for de frække parfumefyre er, at de leger ubesværet med syntetiske molekyler alene eller parrer dem med naturens mere komplekse molekyler for at opnå næsefryd. Det gør andre parfumører også, men de her nævnte er fri af brandkommercielle hensyn, de kan male med næsen, som de vil. Og tænk sig at vide, hvordan et idole-molekyle kan vendes til noget næsepirrende og lystfyldt! Vi snupper lige en fotoreminder på nogle af dem….
Jeg fik en lille prøve på det, da jeg var til dufttasting HER, hvor Thorsten Biehl var vejleder og jeg havde næsen i de små flasker med besynderlige navne. Nogle af dem dækkede over molekyler, der skulle skabe association til en frugtnote i næsen. For hvis ikke det lige er citrus, så er det faktisk kun med syntetiske molekyler, at man kan skabe frugtnoter. Når citrus kan selv, så er det fordi man kan udtrække citrusskallens olier.
Her er mit billede af duftbuffet’en
Måske har nogle af jer allerede fået et memoryopkald om aldehyder i Chanel No5. Men Ernest Beaux var slet ikke den første. Vi skal helt tilbage til 1882, hvor huset Houbigant fandt på at isolere coumarin* fra tonkabønner for at skabe den helt specielle bregnenote i deres berømte Fougère Royale. Den første fougereduft var en revolution.
På samme vis kunne Edmond Roudnitska aldrig have skabt Dior Eau Sauvage uden hedione og Jacques Guerlain ikke Shalimar uden Ethyl-vanillin. Andre kemiske ingredienser er linalol og farnesol, som indgår i liljekonval, terpineol i syren, geraniol, der har duft af rose. Og navnene på de kemikere, som moderne parfumer skylder deres eksistens, er også mange men i dag glemt.
Og dog!
For Karl Bradl og Carlos Quintero hylder de berømte molekyler med Nomenclature, som (guidet af Karl Bradl) er skabt af parfumørerne Frank Voelkl og Patricia Choux. Og flakonen har tydelig reference til kemikerens laboratorium, den koniske Erlenmeyerkolbe. Bevæger man flakonen, så får molekylemønsteret i bunden ekstra magi. Sprayen kan i øvrigt skrues af og ‘kolben’ genanvendes.
Der er fire helt forskellige og meget holdbare parfumer, og som det er karakteristisk for molekylære parfumer, så skal de på huden for kun her udvikler de deres duftpotentiale. De fire parfumer er iri_del (iris aldehyd), orb_ital (orbitone), adr_ett (helvetolide) og efflor_esce (paradisone). Læs meget mere om det alt sammen HER.
*Coumarin er også det omdiskuterede stof i kanel og andre fødevarer.
Rie Dyrnes skriver
Det er dejligt men svært med alle de nye dufte. Købte for nyelig Nasengold G, da jeg syntes den duftede fantastisk. Men når den har udviklet sig, syntes jeg den dufter for meget af mand…. Og lavede faktisk samme nummer med Zarko perfume, så det er ved at være lidt dyrt. Må se om jeg kan få den solgt, eller givet i gave til en. Man skulle kunne få små prøver som i gamle dage.
God weekend :O)
Lise Grosmann skriver
Rie Dyrnes: Nasengold G er til kvinder og mænd – meget citrus, lidt bitter, noget ingefær og woody og ikke så meget blomster og sødme. Ifølge frangrantica.com for jeg har ikke haft næsen i den selv. Men det udvider jo gave/salgs-potentialet, at den er M/K (; Carina skrev netop, at hun har haft held med prøver i Magasin. God weekend også til dig!
HeLene skriver
Meen, jeg skrev en lang kommentar igår! Er den helt forsvundet?
Lise Grosmann skriver
HeLene: Jeg har ledt her omme bagved, og selv om der er mange dejlige kommentarer fra dig, så er der ikke nogen – andet end det, du skriver her – på ‘De frække parfumefyre’. ØV altså Word Press eller noen har spist den…
HeLene skriver
Tak Lise for at kikke efter den. Det var lidt pudsigt når jeg nu fik fart på tastefingrene. Må se om jeg kan skrive det om senere, detjeg husker.
Når det ikke kom ind med det samme så troede jeg det måske var at du skulle godkende eller noget med den nye side, så jeg tænkte bare det kom op senere.
Dejligt indlæg du har skrevet og som fik minder og tanker frem. God weekend, kære dig!
Lise Grosmann skriver
HeLene: Jer, der har skrevet mange kommentarer skal jeg ikke godkende, kun når I laver links. Dejligt, at du fik gode minder af teksten, det glæder mig kære!