Og der er en sandhed i det gamle ‘ordsprog’
Jeg tog billedet her i formiddag, da jeg havde plukket lidt af overfloden, for her har vi vildt æbleår. De fleste lander jo på jorden til glæde for de 2-3 rådyr, der kommer forbi hver aften og lige om lidt vil især solsorten men også andre fugle have en æblefest. Derimod er ikke en fest men hårdt arbejde at rive dem sammen, så græsset kan blive slået (;
Jeg tror, de fleste kender den gamle talemåde både på engelsk og dansk om at et æble om dagen er en fornuftig strategi, hvis man vil holde læge fra døren. Nu kommer de jo godt nok ikke til døren, lægerne, men hvis man ikke resten af tiden praktiserer en skidt strategi, så er æbler afgjort en sundhedsinvestering. Og danske æbler er i min opfattelse verdens bedste. Ofte til at købe lokalt. Faktisk gror der også tit æbletræer i skovhegn.
Noget af det sunde, vi får fra æbler, det er de for tiden meget omtalte polyfenoler=antioxidanter, og husk, at der er flest af dem i den røde skræl. I visse æblesorter der der faktisk fem gange så mange som i frugtkødet erfarede jeg hos dr. Weil. Så lad være med at skrælle. Men skyl/vask til gengæld.
Foto: Lyset, der legede med det blå glas og spejlede det i bordet var for svært at modstå for en fotoglad, så det endte i en story på IG og nu også her
Og så har æbler – og anden frugt – nogle særlige fibre. Pektiner. Det er modsat dem i f.eks. korn og groft brød opløselige fibre. Og skal vi tale om at detoxe, så har pektin mange sundhedsfremmende talenter. Et af de væsentlige er at fremme god sammensætning i vores tarms befolkning af mikrober. Og der er stort set ikke noget, det ikke er godt for, men i den grad for vores immunforsvar og dannelse af næringsstoffer.
Pektin afbalancerer også blodsukkeret, så du ikke behøver være afholdende på grund af påstande om, at frugt får blodsukker til at skyrocke.
Mangler du ideer til at bruge æbler, så er dygtige Anette Harbech Olsesen/Mad for livet leveringsdygtig HER, hvor hun også deler viden om æblesundhed. Og HER får du ord fra dr. Weil om effekten på det totale kolesterol og LDL (det dårlige). Og HER fra samme kyndige doktor ord om forskellige studier i forbindelse med indtagelse af æbler.
Så nu er der bare tilbage at gnave løs på æblerne, for a propos tandsundhed, så har vi jo også gode bakterier i munden, som styrkes af fibre, så de grumme får sværere ved at gør os syge.
Sidder nogle af jer og tænker: Kunne hun dog ikke skrive om!??! Så kom frem med det, jeg vil elske ideer <3
Skriv et svar