FAQ Enzymer er katalysatorer med et fint ord og indgår i biologiske og kemiske reaktioner. Får ting til at ske. Lige fra fotosyntese i planter til afskalning af døde hudceller på vores huds overflade. For ikke at tale om nedbrydning af den mad, vi spiser. Enzymer er oftest proteiner, de er specialister hvert og et og har som regel efternavnet – ase (f.eks. hedder enzymet, der spalter laktose, laktase). Mange vitaminer er i øvrigt co-enzymer, de samarbejder altså med enzymerne, og visse enzymer er afhængige af deres tilstedeværelse. Og sådan hænger det hele sammen.
Industrien anvendes enzymer i alt fra vin til vaskepulver. Og i din kosmetik anvendes enzymer fra f.eks. papaya, melon og blåbær først og fremmest i eksfolierende produkter somme tider i selskab med AHA. Som nok ender med at vinde på effektivitet. Men enzymer kan også agere på antioxidant-fronten.
Vores krop er i besiddelse af et super af slagsen – nemlig superoxid dismutase eller S.O.D., som forenklet sagt tager sig af den indre rustbeskyttelse og som også har snuset til kosmetik og kosttilskud. For eksempel fandt danske Sprunk-Jansen en metode til at snyde S.O.D igennem mavesyren. Man pakkede simpelt hen ekstrakt af Cantaloupe melon ind i hvedefibre. Glisodin, som produktet hed, blev solgt til udlandet men jeg kan ikke finde, at det stadig forhandles.
I øvrigt er hudens egne enzymer en af udfordringerne i forhold til at få aktive ingredienser gennem hudbarrieren. De risikerer at nedbryde dem, før de har gjort gavn. Det kan man så bruge enzymer til at undgå.
Enzymer har i det hele taget stort potentiale i hudpleje og hudpleje-teknologi, hvor de kan forenkle og effektivisere produktionen af kosmetik og dermed give os billigere, mere stabile og miljøvenlige produkter. Hyppigst ser vi dem anvendt som eksfolierende ingrediens, hvor et plantekstrakt som papaya arbejder lige som hudens egne enzymer og løsner hornceller fra overfladen. De gør det uden en dybere effekt som f.eks. AHAs og er derfor mere skånsomme.
Men enzymerne arbejder altså også selv om de ikke står på forsiden. Men som altid, når man er genial, så er man også vanskelig, og enzymer er følsomme over for pH, temperatur og lys. Der er ikke rigtig nogen måde at vide på, om de er aktive i produktet, kun på et laboratorium. Enzymprodukter bør opbevares køligt og mørkt.
Skriv et svar