Men vi har brug for deres erfaring
Vi er med virus og vildt vejr blevet mindet om, at naturen har uanede kræfter, og man kan jo håbe, at den nyvakte interesse og tilsyneladende respekt for naturen, der ses på mange områder denne gang bliver andet og mere end en trend. Det ville være klogt af os, for vi bliver tabere i den sidste end.
Det er interessant, at det er bakterier (i form af probiotika), alger og svampe, der markerer sig i hudplejen lige nu. Liv med milliarder af års erfaring i at tilpasse sig ekstreme forhold. Erfaring i genskabelse af liv. Og vi kan tage gær med, der sammen med bakterier og alger styrer biotech-industrien. Faktisk deler vi gener med gær, derfor er det så nyttigt i forskning.
Jeg holder af at tænke på, at naturen er en stor genbruger, og derfor kan alger og svampe (bakterier tager vi for sig selv) regenerere processer også i vores hud. Låne vores celler deres erfarne livskraft.
Og a propos teksten i går om at bruge mindre på og gøre mindre ved vores hud, fordi halvdelen af os bøvler med egenskabte problemer, som hudlægen HER sagde, så er alger og svampe som født til tidens behov for at genskabe balance i hudceller ramt af panikstress.
Foto: Eksempler på produkter med alger og svampe og selvfølgelig andre ingredienser – Algenist er jo suveræn på algeteknologi med deres patenterede Alguronic Acid, og her er det et af de nyere produkter i serien, Algae Niacinamide Moisture Veil, der altså indeholder multitalentet niacinamid, som ikke bare kan dæmpe rødme men også rigelig talgproduktion. Men tjek også deres AA Barrier Serum med det højeste indhold af Alguronic Acid, niacinamid og flere antioxidanter bl.a. fra svampe, det er et fantastisk produkt til al hud * Purely Professional var tidligt ude med Fuciodan, hentet i brun alge – læs meget mere HER (Night er nu i tube) * Og så går vi til svampeafdelingen med Adaptology Red Avert Serum for sentitive skin, der indeholder ekstrakt fra Chaga-svamp og som navnet siger er til sart hud * bareMinerals Smoothness Bare Haven Soft Moisturizer indeholder en encelle gærsvampeart, Saccharomyces cerevisiae, kendt siden oldtiden og anvendt i vinproduktion m.m. * Og så har Möller’s også en vegansk udgave af omega3 kosttilskud med D-vitamin.
På ingredienslisten støder du på brun, rød og grøn alge samt spirulina og cholorella. Talenterne er forskellige og mange fra den basale fugt, opbygning af kollagen, ensartning af hudtone og antioxidant-ekspertisen ikke at forglemme, og det betyder jo bl.a. forsinkelse af hudældning.
Og så har alger UV-beskyttende talent, og da UV-filtre er og bliver lidt problematiske er det en god ting af erindre sig. Præbiotika er alger også, altså næring for de gode bakterier. I øvrigt har de også gelling-talent, så man ikke behøver tilsætte fortykkelsesmiddel til et produkt med alge.
Synes du, at tang/alger er spændende, må jeg så anbefale biblen ‘Tang – Grøntsager fra havet’ af Ole G. Mortensen. Fantastik, bare fantastisk! Og så indeholder den også de smukkeste madopskrifter.
Også svampe er fuldstændig unikke. Hverken planter eller dyr, men helt sig selv og fulde af næring og helt særlige stoffer. Og vi kan jo takke den gode doktor Weil for, at de fik stjernestatus hos Origins. Our Mega-Mushroom Man, kalder de ham. Svampe er hans passion, og du kan nyde godt af hans viden HER.
I Mega-Mushroom Relief & Resilience Advanced Face Serum finder man for eksempel Cordyceps, Reishi, fermenteret Chaga og i øvrigt rød alge samt et par andre Weil-favoritter, gurkemeje og hellig basilikum. Og da Andrew Weil før alle andre henledte vores opmærksomhed på de mange ulemper ved ‘ilden indeni’, som han kalder inflammation, så har han anbefalet disse ingredienser til Origins for deres evne til at give huden ro. Dæmpe irritation og rødme og styrke hudens barriere. Forudsætningen for, at huden kan fungere optimalt.
Måske er du en af dem, der er begyndt at samle svampe og selvfølgelig klog nok til at sætte dig grundigt ind i det og IKKE plukke den røde smukhed, jeg har sat på forsiden!!! Jeg minder lige om, at man ikke skal spise mange svampe og de skal tilberedes omhyggeligt og ikke spises rå.
Og vil du gerne mere med tang, så er Dansk Tang specialister med et alsidigt sortiment af produkter og er i øvrigt leverandører til restauranter i København. Frisk tang, tørret tang, havspaghetti, tangporter, smukke plakater, ålegræs-pakkefyld (den rene up-cycling) og så kan du komme på tangsafari heroppe i havet hos mig i Odsherred.
Pernille S skriver
Mega interessant læsning! Sikken en bred viden om alger og svampe du har Lise! Tankevækkende, at en plante som hellig basilikum bruges af dr. Weil i hudplejeprodukter, men anvendt som fødevare kan påvirke fertiliteten i negativ retning… Lige som du advarer mod at spise rød fluesvamp, har mange af naturens planter gode såvel som dårlige egenskaber. Fatale følger i de forkerte hænder! Jeg har altid været betaget af middelalderens lægekunst. Kloge koner, nonner og munkes store kendskab til naturens planterigdom, hvad enten disse anvendtes med helbredelse for øje, eller for at gøre det hedt for ens fjender med død til følge! Kan varmt anbefale bøger om den tyske nonne og abbedisse Hildegard, som arbejdede med urtemedicin; Citat: “Hildegard af Bingen (1098-1179) er bl.a. kendt for to store naturvidenskabelige værker, skrevet mellem 1150 og 1158. Physica handler om de helbredende kræfter i planter, elementer, træer, sten, dyr og metaller, mens Causae et curae fortæller om sygdommes opståen, forebyggelse og behandling… Kh Pernille S
https://medicinhaverne.dk/hildegard-af-bingen/
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Det er vildt spændende, hvad der sker på den bioteknologisk front og hvad alger, svampe, gær, bakterier kan. Og hvad naturen i det hele taget kan af både godt og farligt, som du også nævner. Og det er jo så tankevækkende, at mange er skeptiske over for de lindrende og helende egenskaber men aldrig ville sætte tænderne i en rød fluesvamp. Der er mange hylder i naturen. Vi mangler bare nogle ægte kloge mænd og koner i dag. Det er også dem, som Weil rejser for at møde, før det er for sent, men også for at se kosttraditioner forskellige steder, før de bliver fast food som i resten af verden.
Sidst du nævnte Hildegard læste jeg lidt af hendes historie, og det er jo ubegribeligt i dag, at hun magtede opgaven i den tid. Og i dag har vi mere end nogen sinde brug for en påmindelse om kræfter i naturen som helhed. Brug for at se sammenhæng og få respekt, om ikke andet så fordi vi er afhængige af det. Tak for at minde om det. Kh lise