Kig efter de her….
Så kom frosten, og det er nu, vi skal have ekstra spot på ingredienser, der har særligt talent for at lægge fugt og holde fugten i huden.
Kig efter fugtere som urea/sodium PCA, glycerin, glycerol, hyaluron, panthenol og propanediol. Og de gode lipider, der kan holde fugten i huden som ceramider, squalane, lecithin, kolesterol (cholesterol), olier og plantesmørtyper (står gerne som butter) samt lanolin og bivoks, hvis du ikke går efter vegan.
Og i egen hudinteresse, så lad være med at fravælge de mineralske fedtstoftyper netop nu. For når kulde og blæst for alvor bider i huden, så er der ikke rigtig noget, der gør det bedre. Og hvis du nu ikke vil det og måske oplever, at din hud bliver rigtig godt udtørret, så husk, hvad jeg skrev, for SÅ har du brug for forbinding.
Det er en uafviselig sandhed, at mineralsk fedtstof er fra naturlig kilde. Olie er resterne af mikroskopiske dyr og planter, der er blevet presset sammen i undergrunden gennem mere end 100 millioner år.
Vi vælger alle frit, men det er uacceptabelt, når modstandere fremlægger mineralsk olie som møgbeskidt som kom det lige fra boreplatformen. Det kan godt være, at vi ikke bør bore efter olie til benzin og diesel osv., men man skal bare huske, at de mineralske fedtstoffer, vi kender fra kosmetikken er et biprodukt. Så længe, vi henter olie op af jorden, så henter vi også dem.
Eksempler på fine barrierebeskyttere, som alle har mineralsk fedtstof på ingredienslisten
Og det er jo logisk, at når de mineralske fedtstoffer anvendes medicinsk og i hudpleje, så har de været igennem en omfattende rensningsproces og der er ikke nogen risiko for uønskede kemiske stoffer. Og i øvrigt er de allergener, der engang var i de planter, som naturen har presset til olie gennem millioner af år, heller ikke nogen risiko længere.
Faktum er, at allergi ikke rigtig er noget, man kan bebrejde mineralsk olie, og derfor er mineralsk fedtstof stadig valget til hud med en svækket barriere. Og fordi det anvendes medicinsk, så er der også lavet mange studier, der viser sikkerheden.
Jeg ved, at jeg har skrevet det her før, og det er heller ikke sådan, at jeg går specifikt efter mineralske fedtstoffer i min hudpleje, men jeg har til gengæld mere end én gang oplevet, hvad de kan udrette, når min hud har været virkelig umulig tør.
Brug dem om dagen, hvis du har behov for effektiv fugtforsegling og så glæd din hud med andre ingredienser om natten. For husk, at kun en hud med en sund hudbarriere og uden inflammation er i stand til at udnytte ingredienser, der skal snakke huden bedre til det, den er bedst til.
PS: Måske har du tid og lyst til at genlæse, hvad hudlæge Uffe Koppehus siger om sagen:
“Hos MDerma anvender vi petrokemiske ingredienser (f.eks. vaseline og paraffinolie), fordi de er effektive, og der er mange års erfaring med dem – bl.a. i hudlægekredse – uden det har givet den mindste anledning til bekymring. Disse stoffer er fantastiske til at holde på hudens egen fugt og tilstopper ikke hudens talgkirtler.
Vi anvender enkelte silikonestoffer i nogle af MDermas produkter. Det gør vi, fordi disse stoffer har særdeles effektive fugtgivende egenskaber samtidig med, at de medvirker til, at cremerne hurtigt “smelter på plads” i huden og ikke føles klistret efter påsmøring.
Både når det gælder de petrokemiske ingredienser og silikonestofferne, har vi ikke set nye data, der har givet anledning til bekymring for disse stoffer. Tværtimod er der tale om kemisk ret veldefinerede stoffer, hvor der findes grundige sikkerhedsrapporter, som godkender stofferne til kosmetisk brug. Derimod mangler der ofte dokumentation for, hvordan plante- eller frugtudtræk virker på huden – både når det handler om effekt og langtidseffekten ved at smøre sig med disse stoffer.
Det er min erfaring som hudlæge, at det ikke er cremer med højt indhold af sådanne “naturlige” indholdsstoffer, som løser patienternes hudproblem. Tværtimod øges risikoen for kontaktallergi med antallet af “naturlige” ingredienser i en fugtighedscreme.
Hos MDerma har vi derfor valgt at fremstille disse effektive og hudvenlige cremer med veldokumenterede ingredienser, da vi ved, at de kan hjælpe en masse mennesker med hudlidelser af forskellig art. ”
Uffe Koppelhus, Scientific Advisor, Klinisk lektor, hudlæge, cand.scient. (biokemi), ph.d.
Susanne Gustafsson skriver
Kære Lise,
Tak endnu en gang for dine mange kloge ord – også jeg blev klogere på mineralske fedstoffer, som jeg ellers i nogen grad har fravalgt.
Og så må jeg have fat i den CeRaVe håndcreme, for på mine hænder er skaden allerede sket, og vinterens åbenbart uundgåelige og ganske smertefulde tørre flækker og revner især på tommefingerspidserne driller mig lige nu på fire fingerspidser i alt – så alvorligt, at jeg næsten ikke kan holde ud at strikke – og du ved, hvad DET betyder. Jeg har købt Avéne Cicalfate, som du også viser på dit foto, men jeg synes ikke, effekten er særlig stor, selv om jeg altid har været glad for Avéne. Jeg har snart prøvet alt, hvad der er i huset og hos Matas og apoteket fra arganolie til Kosborg og Nuxe.
Har du et eller andet gammelt husråd til mine stakkels fingre? Jeg er snart villig til at prøve hvad som helst.
Knus fra Susanne
Lise Grosmann skriver
Susanne Gustafsson: Tusind tak for roseord kære Susanne. Og jeg forstår i den grad panikken, hvis hænderne er så medtagne, at DU ikke kan strikke. Og de, der måtte læse med her, kan jeg fortælle, at man kan se Susanne’s strikkebedrifter på susanne-guftafsson.dk og at jeg næsten aldrig har set hende uden et strikketøj – om ikke i hænderne, så i nærheden. PS: Susanne og jeg kender hinanden fra Femina, hvor hun var redaktør.
Nå, men det var reparation til de smertende fingre. Hvis det er Cicalfate Repair Barrier cream, så har den jo faktisk det, der burde gøre godt. Lægge fugt og barriere. Men jeg tænker, at du måske skal tilføje carbamid/urea, som jo er en del af hudens naturlige fugtfaktor, som du lige nu mister. Faaborg Pharma har dem og hvis du kommer forbi en Normal, så har de en look-alike….#hello Care Carmamide Lotion 5%. Carmamid vil også løsne de hudskaller, der sidder. Den koster 50 kr. for 200 ml. Held og lykke med det og knus også herfra, Lise
Susanne Gustafsson skriver
Kære Lise,
Sååå drønede jeg da lige forbi en Normal i går og fik med hjælp fra en sød ansat fundet frem til #Hello Care Carbamide Lotion 5 %, som ikke koster 50 kr. men bare 32 kr. for 200 ml – og den er GO! Min veninde og jeg drak kaffe på Brøg Litteraturbar i Fiolstræde (hermed anbefalet) efter indkøbet, og vi grattede os glade ind i den nye lotion. TAK for endnu et godt råd fru Grosmann ❤️
Knus fra Sus med knap så ømme hænder
Lise Grosmann skriver
Susanne Gustafsson: Det er jo vildt altså – 200 ml effektiv creme for 32 kr.! Dejligt, at den gør det, jeg håbede på. Der er jo det, at udtørret hud har mistet fugt, og det får den ikke tilbage af fedt, det tabte vand skal erstattes, og urea/carmabid kender huden og tager straks til sig. Tusind tak for at melde tilbage <3
Jeg husker godt den snedige bar i Fiolstræde men jeg har aldrig været der, bare kigget og tænkt, at det skulle jeg en dag.
Knus og ønsker om en god dag herfra
Karin winther skriver
Gode bud. Og godt at blive mindet om at mineralsk olie i virkeligheden bare er planter ( OK og også dyr) 😃.
Den håndcreme fra CeRaVe skal jeg ha fat i igen. Den er fantastisk til tørre vinterhænder. Da du introducerede mig til CeRaVe var produkterne rablende skørt billige. Nu koster de noget mere, men er stadig vildt billige. Jeg tror jeg gav 27 kr for min første håncreme Ha ha .
Og læberne trænger i den grad til beskyttende pleje lige nu ! Dag og nat.
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Jeg er glad for, at du tager de mineralske til dig i det omfang, de kan noget særligt, som huden kan have behov for. Og allergiproblemer er der jo ikke lige med dem.
CeraVe er i det hele taget fantastiske produkter, og mineralsk fedt indgår bestemt ikke i dem alle, det gør derimod flere ceramider, der jo som regel gør arbejdet godt med at fugtforsegle. Der er bare lige de der særlige tidspunkter, hvor det er dumt at fravælge en gennemtestet ingrediens. Som ja, faktisk er skabt af og i naturen.