Der skal kalk til knoglerne, det ved vi. Men vidste du også, at vi skal have nok K-vitamin for ikke at knække? Og pudsigt nok for ikke at få kalkdepoter i blodkarrene og hjerteproblemer? K-vitamin er et ret overset vitamin, som nu oplever fornyet fokus lige som D-vitamin. Tidligere var mangel ikke et problem, men kostvaner og livsstil i det hele taget har ændret sig til det dårligere også på det punkt.
Hvis du har tendens til blå mærker, har ”sprængte blodkar”, kraftig menstruation, har været på antibiotikakur eller af anden grund har fået skadet bakterieflora i tarmen eller måske for ofte får et glas for meget, så er du en af dem, der måske mangler K-vitamin.
De fire topscorere på menuen er persille, spinat, broccoli og grønkål. Gå efter grønt simpelt hen. Lige nu f.eks. asparges og ærter. Og så kommer al den dejlige kål. Bare klø på. Også med grøn te. Forklaringen på sammenhængen mellem grøn og K-vitamin er, at klorofylet i planterne er det, der giver dem den grønne farve og leverer K-vitamin. Klorofyl er vældig hypet for tiden.
Pukka’s Clean Greens er topscorer, og indeholder også en lang række vilde vitaminrige ting – brændenælde, hvede- og byggræs, spirulina, tang og mange flere sunde goodies. Men væn dig alligevel til at spise det grønne, gode vaner er mest langtidsholdbare (og billigst), og så får du også mange andre nyttige stoffer, som kun naturen kender. Avivir Aloe Vera kapslerne vil jeg godt anbefale til dig, der har behov for bedre balance i dit tarmsystem på grund af for sjuskede kostvaner, brug af antibiotika eller sygdomme i tarmen.
PS: K-vitamin blev opdaget af den danske biokemiker Henrik Dam og amerikaneren Edward Adelbert Doisy, og de fik Nobelprisen i medicin for det. K står for ”koagulation”, altså at få blodet til at størkne. Halvdelen af vitaminet bliver lavet af tarmbakterier (hvis de fungerer) den anden halvdel skal vi spise os til.
Læs i morgen om hudpleje med K-vitamin, som kan mindske ”sprængte blodkar” .
Lise Grosmann skriver
Det er nemlig lige det, det gør….sørger for, at vi ikke “knækker” 😉
Marianne skriver
K vitaminet medvirker til at transportere kalk fra blodet over i knoglerne – derfor også godt til at forbygge knogleskørhed 🙂