Vores hud er vandskyende og fedtelskende. Så her er lille og fed en fordel som adgangskort gennem cellesammenholdet. Men mange andre ting spiller også ind. I øvrigt bør hårsækkene nævnes, for de er rene motorveje i den forbindelse. Hyaluronic acid/sodium hyaluronate/hyaluronan står altså med rigtig dårlige kort, fordi molekylet overskrider de 500 Daltons, som har en chance for at stifte bekendtskab med andet en overfladen.
Hyaluronsyre er mægtig langt og kan have en molekylærvægt på adskillige tusinde Dalton – jo mere jo billigere cremeproducenten har købt ind. Hyaluronsyre deler skæbne med mange ingredienser i kosmetik, en af dem er kollagen. Nogle af de ingredienser, der klarer opgaven er glykolsyre, mælkesyre, vitamin C og -A og -E og koffein.
Det betyder ikke, at den creme, du måske har med store molekyler hyaluron ikke virker. Hyaluron har som bekendt en usædvanlig evne til at binde vand, det giver dels en god følelse på huden – plumper den. Og endelige kan hyaluron være indkapslet i en vektor. Hyaluron er vandstuff og det er en god idé at sørge for, at der også indefra er noget at trække fra. Så 6-8 glas vand plus al den saftige og fiberrige mad, du kan spise. Det er herfra vi får det sande cellulære vand ifølge ham HER.
Men hyaluron er jo langt fra noget, vores hud kun kan nyde udefra, og hvis du gerne vil fylde madrassen godt op, så spis kartofler, især søde kartofler, og andre ‘rodfrugter’ plus kål og andre grønne grøntsager samt soyaprotein. Og så er den for nogen tid siden så hypede broth, det gode afkog lavet på knogler og brusk og skind, en af de bedste madkilder til opbyggelse af hyaluron i bindevævet. Endelig er der jo tilskud som vores eget Imedeen og svenske New Nordic, der har dem specielt til hud.
FAQ: Dalton er en måleenhed for atommasse eller molekylær vægt mens nanometer, som vi også også hører om i denne forbindelse, er i afdelingen for længdemål.
Hej kære Lise. Nu blev jeg lige lidt nysgerrig på det der “broth”, da det giver god mening, at det kan hjælpe “indefra”:-) Jeg har ikke hørt om det før, så jeg googlede – hurra for Google:-). Som jeg forstår er det bouillon kogt på kød, knogler og andet godt:-D -Så altså en god gammeldaws klar suppe:-) Nogle gange skal vi lige mindes om nogle af de mere enkle ting i livet og det må man da sige at suppe er/kan være, og desuden er den specielt lækker i denne kolde tid:-)
Mette Frandsen: Du har helt ret Mette, det er en god gammeldags bouillon. Så næste gang, du har skåret det gode fra kyllingen, så plump resten med knogler og skind og det hele i gryden og kog dig en hyaluronbroth.
Og på trods af det forholdsmæssigt tidlige tidspunkt, så kunne jeg bruge at varme mig med en stor kop lige nu. Det blev jo i øvrigt hypet vældig meget at drikke bouillon on-the-go.
Jeg oplever igen og igen med hyaloronsyre-produkter, at det er som om de kun virker i starten (måneds tid), for så at aftage i effekt. Med effekt mener jeg hydreret hud, der ser frisk og “plump” ud. Jeg har prøvet i alle prisklasser og det er det samme igen og igen. Jeg har dehydreret hud, og forsøger virkelig at få styr på den.
Har du hørt lignende før, eller gør jeg mon noget forkert?
Hvis hyaloron molekylerne er for store, hvordan får man dem så ind i huden?
Anne Grand: Umiddelbart kan jeg ikke sige, om du gør noget forkert. Du bruger dit fugt/hyaluronprodukt efter rens og toner (det, jeg kalder forfugt) og så creme over.
Jeg vil foreslå dig et serum med hyaluron og så altså creme bagefter.
Det kan ikke umiddelbart ses på deklarationen, hvor stort hyaluronmolekylet er, men selv om det er stort vil det give fugt på huden, fordi det suger fugt til sig.