Få svaret fra en, der på alle måder har pondus til at udtale sig
Måske læste du artiklen HER eller har hørt refereret, at påstanden om længelevere i de såkaldte blue zones – Okinawa/Japan, Sardinien/Italien, Loma Linda/Californien, Ikaria/Grækenland og Nicoya/Costa Rica – ikke holder. Folk har slet ikke den sunde livsstil, der prises. Der er løjet om alder. Eller måske har man ikke haft ordentlig registrering….whatever!
Men dels blev blue zones fundet for tyve år siden, og dem, der måske var 100 år dengang, de er formentlig døde, og dem, der er derude nu, de er rigtig mange af dem smittet med såkaldt vestlig livsstil med meget fokus på færdigmad, sukker og andet skidt for helbred og dermed levealder.
Foto: Gode ‘pommes’ kan jeg godt falde for, og hvis du færdes på Østerbro i København, så har de måske de bedste på Le Saint Jacques på Sankt Jakobs Plads, hvor jeg engang boede ♥ Pst! De har også Letz-laks….mums!
Uanset, hvad man i dag finder frem til af dette eller hint, så ændrer det intet på, at bl.a. traditionel middelhavskost er sund. Det ændrer heller ikke på, at ældre især førhen var aktive og havde stærke sociale fællesskaber. Det som blue zones står for, det er stadig den sunde fysisk og socialt aktive livsstil og ‘real food, not too much, mostly plants’.
Den kost, som også er at finde i dr. Andrew Weil’s anti-inflammatoriske kostpyramide. Men hvem i dagens influencer overload gider ofre en gammel småfed doktormands sundhedsråd opmærksomhed. Jeg gør som bekendt, for den skaldede knold har uden afbrydelse samlet viden fra han fik sin lægeuddannelse på Harvard.
Foto: Menu-forslagene ligner ikke helt foto ovenover (;
I øvrigt har han 267 tusind følgere på Instagram. DET gad jeg godt have (tag lige og anbefal mig, ikke <3). Og dertil kan man så lægge, at han er hjerne og initiativtager bag Andrew Weil Center for Intgrative Medicine ved University of Arizona. Hvornår finder vi ud af herhjemme at få den fornuftige tilgang, som IKKE er noget med alternativ medicin men en åbenhed over for, at traditionel medicin måske ikke altid har de ‘værktøjer’, der kan afhjælpe problemer og sygdom.
Tænk, hvis en slidt skulder og nakke som min kunne få sygesikringsstøttet behandling hos osteopat i stedet for måske et tilbud om smertestillende medicin (som jeg ikke bruger). Jeg har i tidens løb været både hos fysioterapeut og kiropraktor men det er osteopaten, der har løsningen på nerver i klemme.
Og så når vi endelig frem til dagens overskrift, som Weil jo ikke er den eneste til at fremføre i en tid med stort og vigtigt fokus på stadig flere overvægtige. Heldigvis er man gradvist ved at afdække, at andres dom over de fedes manglende viljestyrke og disciplin ikke altid holder. De findes, de sukkerspisende og -drikkende sofakartofler, men det er en langt større problematik.
Og det Weil siger i videoen er jo sandt – hellere være fat and fit, altså overvægtig og i god form, end lean and unfit, og det er faktisk oftere end man tror tilfældet, at slanke mennesker ikke er slanke fordi de slider skovstier og løbesko.
Hvis du ser/lytter videoen, så bemærk, at Weil nævner, at han ikke er tilhænger af keto undtagen i helt særlige tilfælde!
Annette skriver
Kære Lise
Tak for svaret. Jeg spiser helst kun kylling og fisk samt bønner og kikærter.
Jeg er ikke rigtig god til det med Facebook og Instagram osv, men jeg må nok til at lære at bruge det.
Lægen Carsten Vagn Hansen, som jo netop uddannede sig ud over sin egentlige lægeuddannelse, talte for mange år siden om f.eks. “mavehjerne”,
altså, at vi er meget mere afhængige af, hvordan vores mave/tarme har det, end vi er klar over.
Det er mit indtryk, at meget af det han har talt om, er blevet mere kendt og omtalt og accepteret, end da han gjorde det.
God weekend fra Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, det ser ud som om, at du spiser de rigtige proteiner. Og pyt med Facebook og Instagram, der er unægtelig vigtigere ting i livet <3
Carsen Vagn Hansen var åben for mange ting, kontroversiel i kollegers øjne, men som du skriver, så viste det sig, at han var forud og åben for nogle logikker. Jeg har også bøger i reolen om betydningen af tarm i forhold til mangt og meget, og det viste sig at være rigtigt. Godt, at der er nogle, der vover at trampe stien og ikke er bange for at få knubs af kolleger.
God weekend kære
Annette skriver
Kære Lise
Det var spændende at se og høre dr. Weil. Heldigvis blev jeg bekræftet i, at noget af det jeg gør, er godt nok. Jeg kunne ikke læse artiklen du henviste til, men jeg har en bog af Annette Harbech Olsen, hvor hun har skrevet om de steder i verden, hvor de bliver gamle.
Jeg synes, der er et problem med at finde olivenolier, der er gode nok. Jeg har ingen forstand på det, men Annette Harbech anbefalede engang en olivenolie fra 365, som kunne købes, uden at ruinere folk, men den har de desværre ikke mere. Der er vist noget med, at olivenolier helst skal være ret dyre for at være sunde nok.
Med hensyn til protein troede jeg faktisk, at det er væsentligt for ældre at få en del mere, end dr Weil anbefaler, men vi lærer jo hele livet.
Du har smittet mig med din begejstring for ham, det må jeg indrømme.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Anette,
Jeg er sikker på, at du gør masser af ‘rigtige’ ting – selv om man må sige, at det er svært at orientere sig i dag. Læger, der jo i en traditionel uddannelse (altså uden forskning og speciallægeuddannelse) ikke lærer meget om ernæring (eller hud for den sags skyld), de har pludselig fået travlt med at vejlede og meget gerne udtale sig. Desværre er de sjældent enige.
Så kan det jo være meget godt at holde det op mod en erfaren doktor som Weil, der har rejst kloden tynd for at studere spisevaner rundt omkring, skrevet utallige bøger, været udnævnt en af verdens mest indflydelsesrige af TIME og i øvrigt går meget op i mad og madlavning. Han fraråder jo ikke protein bare især fra kvæg, så røde bøffer er ikke lige ham. Hvis du er på Instagram, så følg ham der, så får du korte indslag dagligt.
Jeg købte førhen min økologiske olivenolie i Irma, nu er det ofte Änglamark. Jeg har heller ikke meget forstand på de forskellige typer, men jeg køber altid øko.
God weekend kære <3