lutter favoritter til udvortes og indvortes
Mange ingredienser er balanceskabere og kan forebygge hysset hud – niacinamid som er stjernen lige nu, panthenol, lakridsrod m.fl. Men her har jeg valgt nogle få produkter med særligt fokus på mikrobiom.
Altså ingredienser i de kategorier man kalder præ/pre-biotisk, som er næring for hudens mikrobiom lige som når vi spiser grønt og fiberrigt for vores tarms sundhed samt post-biotiske ingredienser, som er ekstrakter opnået efter forskellig bearbejdning af levende bakterier (jeg indsætter forklarende video nederst). Plus en pH-balanceskaber og nogle af de næringsstoffer, der gavner huden indefra.
En af de vigtige men desværre svære ting er at vide, hvilken pH ens hudpleje har. Meget få oplyser det, men man kan i det store og hele have tillid til, at hudpleje ligger på hudvenligt niveau og ellers spørg firmaet eller der, hvor du køber.
Vil man gerne være på den sikre side eller har man en hud til den vanskelige side, så har Karmameju lavet et produkt, der med rette bærer navnet HERO og efterhånden er blevet et kultprodukt. Age-Defense pH Solution 02 har en temmelig lav pH for netop at skabe balance i huden efter rens eller bad, hvor pH vil være højere end hensigtsmæssigt. Kan anvendes i ansigt, på krop og i hårbund.
MUTI Face har opgraderet sin Anti-Age dag- og natcreme med specielt henblik på at styrke hudens mikrobiom med et peptidkomplex samt enzymer og aminosyrer med antioxidant-effekt. Det er i det hele taget en hudkærlig ingrediensliste, hvor ses bl.a. fragmenteret hyaluron, glycerin, urea, niacinamid, panthenol, ceramid, squalane, lechitin, multitalentet ectoin, elektrolytter (mineraler), SOD (stærk antioxidant) og flere af de plantefiberkulhydrater, der styrker mikrobiomet. Dagcremen fås i en SPF-udgave og natcremen i en PLUS-udgave med retinol og C-vitamin.
Biotherm Life Plankton™ har været forud for sin tid med sin biofermentering, og Elixir er et unikt produkt skabt i samarbejde med Stanford University og Pasteur Instituttet og med hele seks patenter. Life Plankton™ er en balanceskaber og en af de mest regenererende ingredienser, og det er der masser af bevis for. Jeg skrev om det HER
La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ Intense Repair Moisturizing Cream (her er det stick) indholder thermalsk kildevand med mineraler og sporstoffer samt Vitreoscilla filiformis (inaktive bakterier), der hjælper til øget diversitet i hudens mikrobiom og har god effekt på eksem. Det står faktisk omtalt i professor Oluf Borbye Pedersen’s bog Magtfulde mikrober, og jeg omtalte det HER.
Aurelia Probiotic Skincare indeholder på trods af navnet ikke levende bakterier men i den grad ingredienser, der kan gøre dem kampdygtige. For eksempel Bifida ferment lysate og andre probiotiske kulturer samt Aloe vera (husk den også indvortes) og en lang række planteingredienser, der vil være næring for hudens mikrobiom.
Naughty Alchemist Moonlight Renewing Serum er med alle sine planteingredienser sund og styrkende kost (præbiotika) for huden, perfekt for dig der vil ren natur og intet andet.
Esse Skincare Resurrect Serum, det nye rewild produkt, må være opskriften på velvære og optimal kampenergi, hvis man er beboer i hudens mikrobiom. Den indeholder da også namibisk genopstandelsesplante. Men med Aloe vera i stedet for vand begynder goderne øverst. Dertil Lactobacillus ferment, masser af præbiotiske ekstrakter efter Esse-opskrift og dermed naturlige samt hyaluron, squalane, hudberoligende panthenol, C- og E-vitamin plus Bakuchiol, det naturlige alternativ til retinol og en stærk antioxidant.
Og så alt det indvortes, der styrker og forbedrer udvortes:
Votary Love Your Biome Super Gut Probiotic Support med seks stammer bifido/lactobakterier (12.6 milliarder CFU) * Möller’s Trankapsler Omega-3 Vitamin A-D-E som emballagen fortæller godt for hjerne og hjerte og immunforsvar og i den grad for at skabe balance i huden. Jeg synes, at jeg så en forbedring i min psoriasis, mens jeg tog dem * Smuuk Skin Hydro Balance Youth Optimizer i ny optimeret udgave med ‘alt godt til huden’. Blandt andet ceramider, som er afgørende for en stærk og sammenhængende hudbarriere. Men jeg vender tilbage til dem, fordi de kan meget mere, noget med forbedret fiberfasthed blandt andet.
Og her videoen, der forklarer post-biotika:
Karin winther skriver
Fik lige selv gode svar i kommentarsporet om vitaminer i cremer, nat/dag. Glæder mig til hvis du tager det yderligere op på bloggen.
Mht spf kommer jeg nogen gange i tvivl. Jeg undgår at bruge produkter med spf i vinterperioden, men er jo ret meget ude! Burde jeg mon alligevel bruge det ?
Lise Grosmann skriver
Karin winther: Det gjorde jeg så i dag, tog det op – når nu, du ‘sagde’ jeg skulle ((;
Hvis du spørger mig, så er svaret nej, men mange andre vil sige ja. UVB-stråler er der ikke noget af, så UV-indeks er jo meget lavt. Men UVA-stråler er der altid, og det har der været altid. Problemet med hudkræft, hvis det er derfor, man bruger SPF, er vores vaner og livsstil, for vi er skabt til at leve fornuftigt med solen.
Med i sine overvejelser skal man tage, at UV-filtre ikke i deres kemi er specielt hudgavnlige i plejeforstand, men de afviser på den ene eller anden måde UV-stråler (absorberer eller reflekterer). It’s up to you <3
Karin Winther skriver
❤️ jeg venter til marts ! Min hud er glad for pausen fra spf. Medmindre vi får hvid marts med masse sol !
Og tak for vitamin klogskab 😁🙏🏼
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Jeg tror godt, du kan vove det <3 SPF er problematisk uanset, hvor meget der arbejdes på kemien og nu er man efter nanopartikler, der jo netop anvendes i de fysiske filtre. Det er mig, der takker <3
Karin winther skriver
❤️😌
Pernille S skriver
Kære Lise
Du omtaler Muti natcreme indeholdende retinol og C-vitamin.
Mange sera til dagbrug indeholder C-vitamin som en stærk antioxidant, og anbefaler samtidig brug af Spf.
Hvornår har c-vitaminet egentlig størst effekt? I dag- eller nattetid?
Når huden bliver mere lysfølsom, er det vel smartere at styrke den med C-vitaminet om natten? Godt klar over at Spf stadig er et must ved udendørs aktivitet i dagtimerne.
Vil dagcreme med E-vitamin, som siges at være god mod solskader, ikke være en god hovedpartner i dagbrug og så lade C-vitaminet gøre det gode den skal om natten?
Håber du orker at besvare mine spørgsmål, selvom du allerede er videre i dine blogindlæg. Jeg halter lidt efter grundet en travl hverdag, men nyder tiden i dit blogselskab når muligheden byder sig 🥰 kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Kære Pernille. Det er så godt et spørgsmål, og jeg tror, jeg skal tage det op på bloggen.
Både A-, C- og E-vitamin er antioxidanter og med dem er det sjovt nok sådan, at de selv om de beskytter mod frie radikalers ravage selv er følsomme og kan gå til grunde i kampen.
Det er derfor A-vitamin nævnes som bedst om natten. Ikke fordi huden bliver svækket og sart, for huden bliver jo stærkere af A-vitamin også over for UV, men vitaminet selv er sårbart.
Derfor finder man sædvanligvis A-vitamin i natcremer. Mens C-vitamin ofte er i dagcreme for at yde antioxidantbeskyttelse og alt det andet, det kan. Du vil sædvanligvis også se E-vitamin, og de to støtter hinden i ikke at gå til grunde. Faktisk er der E-vitamin i rigtig mange cremer for at yde beskyttelse over for ingredienser i formlen.
Men vitaminerne har på sin vis samme effekt i huden døgnet rundt, selv om man ofte vælge den genopbyggende til natbrug og de beskyttende til dagbrug.
Jeg håber ikke, det blev en rodet forklaring. Kh Lise
Der er ikke noget i vejen for at have både A-vitamin og C-vitamin i samme creme, som Muti altså har gjort det i deres PLUS-natcreme.
Pernille S skriver
Kære Lise
Jeg er helt med på at A-vitamin er en vigtig spiller til natten. Undres blot over at Muti dagcreme ikke indeholder C-vitamin, når den er så god en antioxidant. Eller er det mig som ikke kan gennemskue ingredienslisten?
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Kære Pernille, der er jo flere ingredienser, der er gode antioxidanter. Dagcremen indeholder to former for E-vitmain, som er en meget stærk spiller på det felt. Der er SOD, superoxid dismutase, ikke mindst, og det er i øvrigt en antioxidant, som vores krop selv betjener sig af.
Det er faktisk en virkelig imponerende ingrediensliste, hvor du også finder niacinamid, panthenol, flere peptider, glycerin, hyaluron og de præbiotiske ingredienser. Jeg vil sige, at den creme tager virkelig godt hånd om huden. Og den fås altså i en udgave med SPF.
Kh
Lise