Glem alt om blod-krops-vævtype, nu er det din bakterieprofil, der tæller. Det lader nemlig til, at bakterier i vores tarm påvirker alt fra personlighed til hvordan mad påvirker os og hvilke sygdomme, vi er disponeret for. Også i huden. Og at hvad vi gør for at behandle problemerne med f.eks. medicin også påvirker ‘floraen’ plus måden medicinen virker på hver enkelt. Bakterierne bestemmer.
Ikke noget at sige til, at de er forskningens nye darling. Man har foreløbig fundet omkring 500 arter og der er milliarder af dem. Næste gang, du stiger på vægten kan du godt trække sådan cirka halvandet kilo fra, det er ikke juledeller, det er vægten af dine bakterier.
Måske skal vores kost, medicin OG hudpleje fremover customizes efter vores individuelle bakterieflora. Og det lader til, at vi er med på den idé, for syltede agurker og andre gærede specialiteter hives ned fra hylderne. Og det er ikke længere kun K-Beauty brands som Dr. LaPrin, der har spottet fremtidens ingrediens – eller måske ligefrem hjulpet den ind i varmen.
De har Lactobacillus Ferment øverst på ingredienslisten både som en balanceskaber og for de lysnende egenskaber. Lactofermentet er i alle seriens produkter og dermed også i deres helt skønne Antioxidant Boosting Toner, som du godt kan skrive på dit beauty-excelark. Bemærk doseringspumpen på P-Tox cremen….we like! Og så er der i øvrigt fine julerabatter på produkterne HER.
Det danske mærke Green People, som har været en pioner i mange år – og var multicertificeret før ret mange andre havde tænkt i de baner – nævner prebiotics (præbiotika) i deres nye Gradual Tan Moisturiser. Det vil sige, at de anvender ingredienser, der fremmer balance i bakteriefloraen på huden og ikke mælkesyrebakterier som Dr.LaPrin. I øvrigt et rigtig fint produkt til alle, der ikke hylder vinterbleg hud.
Phyris er et brand som jeg ikke har de store erfaringer med (hvis nogen har, så fortæl), men jeg ved, at de i disse renseprodukter anvender både præbiotika, altså ingredienser, der fremmer god bakterieflora på huden, samt et direkte tilskud i form af yoghurt. Som jeg tidligere har skrevet, så er det efter min opfattelse en rigtig god idé at have disse balanceskabende stoffer netop i renseprodukter. Det vil altid uanset, hvor nænsomt vi renser, være en udfordring for hudbarrieren og altså også dens naturlige beskyttende bakterieflora.
HAR DU STYR PÅ PRÆ OG PRO?
Præbiotika er fødevarer, der stimulerer gavnlige tarmbakterier, og det gør fibre. Groft og grønt er godt, og nu er der en ekstra god grund til at at gnaske.
Probiotika er bakterier med en balance/sundhedsskabende effekt i tarmen. De gør det i bogstaveligste forstand surt for de andre bakterier, de sygdomsfremkaldende vi ikke ønsker, ved at påvirke pH og gøre miljøet i tarmen mere surt. De virker lidt som antibiotika ved at producere antibakterielle stoffer. Da hovedparten af vores immunforsvar er knyttet til vores tarm er en sund tarm nødvendig for at kunne bekæmpe infektioner. OG undgå, at vores immunforsvar løber løbsk og vi f.eks. får allergier.
Som nævnt er mælkesyregærede madvarer en mulighed for at tilføre ‘gode’ bakterier, en anden mulighed er tilskud. Jeg tager selv foruden ProlacSan, der virker på mundhulens bakterier, tilskud af Udo’s Choice Bifidobakterier og Mælkesyrebakterier. Bemærk, at mængden af bakterier er vigtig for at tilstrækkeligt overlever og kan gøre gavn. Og vi taler mange milliarder levedygtige bakterier pr. dosis.
Jeg er klar over at det du har fat i, er yderst vigtigt for vores velbefindende, jeg tager Multidophilus og det kan jeg mærke er en stor hjælp for mig.
Ha’ en dejlig dag.
Anette Ninon: Dejligt, at du kan føles god effekt, så får man jo lyst til at fortsætte!
Super interesant . Dejligt der er fokus på der indre system . Men det er lidt svært at få styr på hvilke produkter med mælkesyrebakterier ,der virker og hvor mange slags ? Så gode råd er velkommen
Anita Christensen: Jeg er ikke specialist på kosttilskud, men vælg anerkendte mærker. Som nævnt har jeg selv valgt UDOs Choise. Og når så den søde juletid er overstået, så er det en god idé at satse stærkt på grøntsager og meget gerne kål af forskellig slags – grøn-rosen-broccoli-hvid-rød-og blomkål plus rodfrugter samt løg og ikke mindst hvidløg.
Yderst spændende kapitel du er igang med. Spændende at se hvor vildt det bliver i fremtiden. Tingene hænger jo sammen på en eller anden måde, og er kroppen i balance er det at se på det ydre. Det er lige det med at finde den helt rigtige formel.
Mere af det. Skal også snart have prøvet produkterne fra Dr. LaPrin. Er igang med at spare sammen 🙂 og det i december … hø hø hø
Lige en ekstra info. Dine link virker 🙂 Hurra for det og så meget andet. God aften
Helle Rick: Det sidste først, jeg havde glemt, at man skal klikke i en lille boks ‘Open link in a new window’…det husker jeg så nu (:
Jeg tror ikke rigtig på den med at skulle vælge mad efter bakterieprofil, men jeg tror på, at på forskellig måde ubalanceret bakterieprofil er afgørende for optagelse og udnyttelse af madvarer og dermed, hvordan visse specifikke madvarer (stoffer i mad) påvirker os individuelt. Det ville være upraktisk set med naturens øjne, hvis vi skulle lede efter forskellig mad – tænk på, at engang var det ikke rigtig muligt, der var ingen supermarkede. Noget af ulykken er måske, at vi – fordi vi kan få alting fra hele verden – præsenterer vores tarm/bakterieflora/immunforsvar for alt for meget. Vi levede meget enklere engang.
At vi engang i tidernes morgen som andre dyr har vidst, hvad vi skulle spise og ikke spise, når vi havde ‘ondt i maven’, det er en anden sag. De kloge hoveder – herunder dr. Weil (; – som jeg stadig vælger at tro på, siger spis ‘real food mostly green’, og det passer jo med at fodre tarmen med præbiotika, fibre, der fremmer den sunde tarmflora. HOLD DA OP en smøre, du fik her ((;
Jeg har fået konstanteret candida flere gange gennem årerne. Bla i mørkefeltsmikroskopi.
Har levet sukkerfrit osv i perioder. Men tror rigtig mange mennesker har candida el.a svampe i overvækst.
Pt. tager jeg Udo ‘ s mælkesyre tabs. Har prøvet Solaray men dem var min mave ikke glad for. Det er åbentbart meget individuelt. Både Udo s og Solarays skal opbevares i køleskab. Men har haft nogle andre som endelig IKKE må komme på køleskabet! Lidt forvirrende synes jeg.
Men det afhænger vist af om de er frysetørrede.
Jeg vidste ikke det med at fødevarer og fibre danner probiotika! Troede lige først du (ordbogen!!) havde stavet forkert ?
Men ved at mange B-vitaminer også dannes i tarmen af de bakterier.
Rigtig god aften!
Anneka: Helt enig, candica er helt sikkert et stort problem – faktisk tror jeg, det er et mega-problem, som er uerkendt også af læger. Men med den nye fokus på bakterieprofil, kan flere mennesker måske blive vejledt.
Fibre skaber gode betingelser for den rigtige tarmflora og kaldes altså præbiotika…..men jeg kan godt forstå, at du tænkte, at mine fingre havde valgt forkert bogstav. Og ja, der er gang i den i tarmen (;
Kloge ord. Har du læst videnskab.dk, de har også for nylig haft en artikel om samme.
Jeg har netop idag erkendt at nu må jeg gøre noget aktivt for at få balance i min mave, som rigtigt tit gør ondt, enten pga for meget luft, forstoppelse eller diarré. Kvalme gir det også tit. Min fantasi rækker ikke længere end til apotekets mælkesyrebakt., og de er ret dyre synes jeg. Sjovt, når man gerne smider mange penge efter beauty, men kvier sig på at bruge penge på at få kroppen i bedre stand. Men nu skal det være slut. Gider ikke det dårligdom mere ?
Ja, nu er det jo jul og alting, men har du testet at gå enten eller/både og glutenfri og mælkefri i en periode?
Det er de største ballade magere med hensyn til maven og kunne måske give nogle ledtråde når du efter et par 3-6 ugen genintroducerer dem og ser hvordan du får det.
Hvis du kommer i balance i maven vil også alle de dyre tilskud gøre mere for dig 😉
Eva B: Tak kære. Jeg har linket til videnskab.dk, jeg ved ikke, om det er den artikel, du mener.
Jeg behøver vist ikke løfte pegefinger, det lyder som om, du har set vejen (; og i øvrigt vidste du det jo nok. Der er yoghurts med ekstra fokus på de gode bakterier, dem kan du jo starte med sammen med de forskellige mælkesyregærede madvarer og ikke mindst de der gode fibre i grønt og frugt, som naturen har skabt for at gøre os godt – også i tarmen.
NU skal det være, god beslutning og held og lykke med det.
Mens jeg i den seneste tid har læst en masse om bakterier har jeg ikke kunnet undgå endnu en gang at blive mponeret over vores krop, så genial den er. God aften!
For ca 5 år siden var jeg til konsultation ved en erfaren homøopat.
Hun fortalte mig at jeg skulle spise Symbioflor Mælkesyrebakterier.
Når jeg spurgte i hvor lang tid jeg skulle spise dem , svarede hun:
2 stk hver morgen -resten af dit liv !!! – En klog dame !! Og før sin tid !
???
Kajsa p: Det mest imponerende er, at der har været nogle før hende, som har forstået, at vores fordøjelse/tarm spiller en meget stor rolle for vores sundhed og generelle velvære. Så tidens fokus er jo lidt igen-igen, men godt nok!
Har lige startet på vita biosa!
HeLene: Jeg kender det ikke/har ikke prøvet, men når du vælger det, så er det helt sikkert godt!
Ja, det er mælkesyre bakterier på flaske, en fermenteret drik. Lidt som vandkefir, som jeg lige holder pause med. Det sidstnævnte er jo lidt som en baby der skal passes, og jer har jo december travlt, så kommer vita biosa på flaske og karton a la vin (mit næste købe). Har den med aronia og er faktisk meget glad for at snapse den i ny og næ =)
HeLene: Jeg googlede din drik og så, at den fås med smag – lige som Valleforce – og så føles det ikke som sur medicin, men en liten snaps i ny og næ, som du skriver. Men jeg kan læse, at du har gang i noget god bakterieboost.