Sådan frådsede jeg indtil for nylig, nu er der langt mellem bærrene her i haven – og i skoven. Da jeg spiser friske (rå) bær, betyder det slut på sæsonen for mig. Med udenlandske bær på hylderne og i fryseren i butikkerne stiger risikoen for at få inficerede bær. Og ”Roskildesyge” (norovirus) er ingen spøg. Det er synd som bare pokker, men hvis man er på smoothie-holdet og vil være på den sikre side, så skal bærrene altså have et opkog eller overhældes med kogende vand. Jeg overhælder selv den tørrede frugt, jeg spiser om vinteren, med kogende vand.
Men det kogende vand klarer ikke pesticiderne! Og desværre kunne Søndagsavisen (27.-29. september) fortælle, at det står grimt til på den front. Stikprøvekontrol viser markant overskridelse af grænseværdierne for pesticider i frugt og grønt. Igen især udenlandsk og ikke-EU. Og især hos grønthandlere. Vær også opmærksom på, at krydderier samt ingefær, tørrede bønner, hasselnødder, muskatnød o.lign. kan være stærkt forurenet med pesticider. Fødevarestyrelsens Rejsehold har ved nogle at stikprøverne fundet 80 gange det tilladte niveau af pesticider herunder svampemidler.
Hvis du vil være så sikker, som man nu kan blive – hvis det ikke er egen avl – på at undgå pesticider, så skal du vælge økologisk. Eller vælg i det mindste dansk. Der er masser af danske æbler derude lige nu, de er verdens bedste og reglerne for sprøjtning herhjemme er meget stramme.
NB! Det er ikke mindst vigtigt, at man ikke giver sine børn frugt og grønt, som kan indeholde store mængder pesticider. Dels har nogle at stofferne vist hormonforstyrrende virkning og dels ophobes de i barnets krop og et barn har mange år foran sig, så det kan nå at gå rigtig galt.
Skriv et svar