Foto: Esse Skincare
Uden overhovedet at vide noget, så vil jeg betragte Esse Skincare Probiotic Serum som vinder af ‘Årets Innovation’ i Danish Beauty Award. Jeg mener, hvis man er verdens første serum med levende bakterier, så bliver det lige nu ikke ret meget mere innovativt. Intet mindre end 50 millioner pr dråbe indeholder dette aldeles unikke serum. Så jo, Susanne Gønss og Jan Hilmer Larsen kan godt finde stadsen frem til at gå på scenen den 28. april, for dem er det, der har været så fremsynede at tage den sydafrikanske økologiske m.m. serie Esse til Danmark.
Jeg lovede et langt skriv men i virkeligheden er det her en seks siders sag, og så har vi endda kun kradset lidt i det, der alene vedrører potentialet for hud. For alt det krible krable af bakterier, svampe og virus i os, på os og omkring os, som vi i generationer har bekæmpet med hygiejne og penicillin, har større betydning for vores helbred end vi hidtil har forstået og værdsat. I dag offentliggøres der hvert år 7000 akademiske afhandlinger om betydningen af det her økosystem af mikrober mod omkring 200 i starten af 2000. Og det tog fart med det HER
Men lad os tage et kig ind i det, der tegner til ikke bare at blive hudplejens fremtid men også har potentiale til at ændre vores forståelse af hud og hvad hudpleje kan og skal. Det illustreres godt af, at Trevor Steyn, ejer og udvikler af Esse Skincare, havde mere end almindeligt svært ved at få godkendelse i Europa. De stod faktisk foran at måtte deklarere som fødevare, da der endelig kom et ja. Og faktisk ville dette serum kunne indtages.
I øvrigt nåede Steyn lige at ‘indtage’ Europa, før L’Oréal fik et patent igennem. Men endte med at måtte nøjes med Frankrig. Det siger unægtelig noget om, hvad vi har i vente, når verdens største kosmetikfirma med økonomiske muskler lægger så stort ud. Jeg gætter på hudpleje på et helt andet – måske med tiden endog personalized – plan end vi har set før. Udfordringen for nye spillere bliver at magte det kosmetiske som de gamle brands kan det. Velværet ved en velformuleret creme vil vi ikke give slip på.
Foto: Esse Skincare
Det, du ser til højre er næsten lige så meget fantasi, som det ligner. Godt nok ville de være usynlige, hvis vi var så heldige, at nyde en sådan artsrigdom omkring vores hudceller, men fakta er, at det står lige så skidt til med mikrobelivet her som i vores tarm. Og i det hele taget. For selv om vi er mere artsberiget nogle steder end andre, så er intet sted på os og i os helt fri. Altså bortset fra, at vi er tæt på at være blevet det på grund af et hypersterilt miljø. Antibiotika. Alt for ringe variation i kosten herunder nok præbiotika til at nære liv og variation.
Det er på tide at genvinde det tabte. Og Trevor Steyn, der har en masters i organisk kemi, blev det altså, som blev den første til at knække kosmetikkoden og lykkes med at få levende mikrober i et serum og vel at mærke holde liv i dem til de kommer på huden og kan fylde tomme pladser og bekæmpe dem, der ikke burde have optaget pladsen. Good guys mod bad guys.
Og det er unægtelig en udfordring at holde bakterier levende ikke bare under produktion men også sikre, at de forbliver levende i passende tid i deres emballage og kan tåle opbevaring hos forbrugeren. For eksempel er konservering i sagens natur udelukket. Det samme er vand, fordi de forkerte bakterier trives i vand og traditionelle sera og cremer derfor oftest indeholder konservering.
Så Esse Probiotic Serum er ikke den sædvanlige vandige serum*, vi kender. Både den og Sensitive Serum er oliebaserede. Mikroorganismerne er frysetørrede og indkapslet i cellulose og aktiveres ved kontakt med vand på huden. Serumflakonen er i genanvendeligt glas med en ‘pose’ indeni (fremstillet af en organisk forbindelse).
Serum kan opbevares ved stuetemperatur og mikroberne bevarer deres evne til vækst i to år fra produktionsdato. Og selvfølgelig indeholder Probiotic Serum – som de øvrige økologiske produkter – masser af hudgode ingredienser herunder præbiotika, for det skal huden også fodres med. pH værdi er lav, for man må gøre livet surt for the bad Guys
* Esse arbejder på det med vandet, og det forlyder, at nyt er på vej hen på sommeren.
Så langt så godt. Men hvis man nu ikke har eksem og acne og den slags ubalancer, som har med bakterier og fravær af dem at gøre, hvad skal man så med disse mikrober på huden? Hvordan kan de have noget med rynker og det, vi ikke kalder anti-ageing at gøre?
Jeg beklager fotokvaliteten, men det var enklere end mange ord fra mig. Men kogt ned, så skåner man immunforsvaret for overarbejde og lader mikroberne klare det arbejde, de er udviklet til gennem tusinder af år. Huden undgår inflammation med den række af problemer det medfører – herunder accelererede ældningsprocesser. Energien kan bruges på noget nyttigt. Ved at styrke hudens barriere gør man den bedre til det, den er bedst til.
Da de levende bakterier i Esse Probiotic Serum skal arbejde med fugt på huden og Esse Toner Plus indeholder både probiotika og præbiotika, så er der god fornuft at anvende den før serum. Og så følge op med creme fra serien, der passer ens hudbehov. Det er vigtigt, at cremen ikke indeholder konservering, der slår bakterierne ihjel, og Esse-cremerne indeholder alle præbiotika, som nærer dem.
Klik på Esse-linket i starten og læs blandt andet om de forskellige levels af probiotika – der bliver brug for at vide det i fremtiden. Og når du har tid, så start videoen herunder og hør Trevor Steyn fortælle den fantastisk historie om os og vores betydningsfulde mikrobiom. Vær opmærksom på, at der er flere afsnit.
PS: I slutningen af videoen kommer et spørgsmål om peeling, som unægtelig ikke passer med at bevare et intakt mikroliv på huden, og det kan være svært at høre, hvad Steyn svarer. Men han siger, at han ikke ser nogen fordel i at fjerne store mængder celler, det kræver, at basalcellerne skal arbejde hurtigere, og dermed vil de nå the Hayflick limit sooner. Ifølge den teori vil det antal celledelinger, der er til rådighed, nemlig blive brugt før tid. Her er vi i telomer-land, hvor kosmetikken også er stærkt til stede i øjeblikket.
Læs evt. også DENNE omfattende og temmelig akademiske artikel om ‘the gut microbiome and immunesystem’. Blandt andet om japaneres særlige talent for at omsætte og udnytte alger og hvordan det videregives. Og om amerikanske studier, der viser sammenhæng mellem fedme og manglende variation i mikrober. Vi skal nok komme til at høre en hel del mere om det her både på helbreds- og skønhedsfronten.
Mundhule og svælg er lige som tarmen et af de steder, hvor vi er/bør være godt befolket af good guy mikrober, så må jeg minde om Prolacsan, som er probiotiske sugetabletter, som jeg selv tager hver dag. Og så er der denne her bog, som forklarer det hele så godt og indeholder masser af opskrifter på fermentering. Men tag også at følge med på bactibalance.dk det er ganske gratis.
Vesna skriver
Lyder fantastisk at disse mikro organismer er levende i en flaske 🙂
Meget spændende ????
Christina Hansen skriver
Når bare det angår nye produkter fremadrettet, så er jeg mere rolig. Jeg troede, de ville begynde at lave noget helt om og blev forvirret.
Nu vi snakker om gryder, så er ligger jeg igen i den sorte af slagsen.. I de sidste 13 dage har jeg været snot forkølet og haft virkelig ondt i begge ører. Jeg halter efter med en del ting herinde, som jeg har lovet at skrive om. Håber, jeg snart er oppe og køre 100%.
Lise Grosmann skriver
Christina Hansen: Næ, de prøver bare at løse problemerne og knække koden til teknologien.
Synd om dig, og sørg for at få undersøgt det med ørerne. Jeg glæder mig til at høre om dine fugterfaringer og ønsker god bedring – og weekend <3
Anneka skriver
Jeg blev næsten chokeret over eksemplet med de to nyfødte, hvor forskellige deres ‘bakteriekoloni’ er og at den er uændret ved test 20 år senere!..
– At alt det vi udsætter os selv og udsættes for over så mange år, ikke har en større inflydelse. Jeg kunne desværre ikke høre hvad der var galt med barnet th. på planchen?
Det er da også utroligt at det ikke kun er yderst på huden vi har dem, men at antallet bliver større jo dybere ind i huden man kommer!
Må se den igen, for bliver så forstyrret af baggrundsstøjen på videoen, at jeg ikke har set den færdig.
Godmorgen ????og rigtig god dag
Lise Grosmann skriver
Anneka: Nu kan jeg ikke huske, om han siger det i videoen eller om det er fra pressemødet, at jeg husker, at han sagde, at det er bekvemt at styre fødsler til de tidspunkter, hvor det passer bedst ind i arbejdsgangen, og naturlige fødsler har det med at vælge natten. Men efterhånden som medierne får spredt budskabet vil den slags systemer møde modstand fra stadig mere bevidste ‘forbrugere’. Det er sikkert ikke nemt at være læge i dag og patienter er bestemt heller ikke altid rimelige.
Ja, tænk sig et mylder derinde….milliarder af småkravl fra hud til tarm og alle andre steder undtagen hjerne og rygmarv.
Og du har ret, det er en utrolig dårlig optagelse, men der ligger ikke noget på Esse-sitet, der fortæller lige så meget.
God dag <3
Eva B skriver
Nå forresten – med brughvadduhar kommentaren henviste jeg til NIODs formulering af deres creme, der som jeg forstår det, styrker hudens egen barriere. Også ganske smart tænkt, men det er muligvis ikke noget nyt.
Tak for deling af din 50 års dag og – fest! Hyggeligt at læse. Også at det blir en god tid…
Tak for fødselsdagshilsen ????Her ville gæsterne nu nok gå hjem hvis jeg sendte dem i haven ????
Og Yep til de andres skriv…har også savnet dit fine skriv i påsken
Lise Grosmann skriver
Eva B: TILLYKKE <3 Jeg håber, at der er kø for at kysse og kramme dig og at du får en fantastisk dag. Og tak for sol i øvrigt.
Med hensyn til barriere, så er det grundskolen, som også skal opfyldes på de højere trin. Barriere er alt, for uanset hvor dygtige vi mennesker er til at bruge hjerne og hænder, så er naturen stadig i ledertrøjen. Derfor skal vi gøre huden bedre til det, den (stadig) er bedst til.
Jeg håber da ikke, at jeg har udbredt mig om min længst overståede fødselsdag (; og når den foregik i haven, så er det fordi, jeg har fødselsdag i højsommeren, så det var frokost, der fik lov at vare så længe nogen gad.
Pernille S. skriver
Kan glad tilslutte med koret i gårsdagens blog om hvor dejligt det er du kommer med dine skriv igen. Håber du har nydt påskeferien!
Får en masse spørgsmål besvaret ved at læse alle bemærkningerne til dit indlæg, så jeg har kun et spørgsmål vedrørende problemet med at anvende vand i Esse’s serum. Forstår det ikke helt..? Er det pga dårlige bakterier i vandet? I givet fald, kan der så ikke benyttes destilleret vand?
Super spændende læsning! Eneste malurt i bægeret er, at det er lige så rasende dyrt som Bioeffect… Kh Pernille
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Taaaak <3 Jeg håber også, at du har haft en dejlig påskeferie.
Vand er en vanskelig størrelse, når man skal undgå konservering for ikke at slå de levende good guy bakterier ihjel.
Cremer er sædvanligvis olie i vand og da bakterier stortrives i vand (men ikke i olie), så må man tilsætte konservering eller gøre andre snedige sterile tiltag for at holde et produkt fri for de bakterier og svampe, vi ikke vil have og som ville ødelægge produktet.
Mother Dirt, som kun anvender en bakteriestamme, har gjort andre ting og skal holdes på køl. Læs evt. her http://motherdirt.com/faq-post&title=Why-is-there-only-one-strain-of-bacteria-in-the-Mist%3F-Isn%27t-diversity-good%2C-too%3F&post_id=4113
Og ja og øv, det er dyre produkter, men man forstår det jo både for Bioeffect og Esse, for der er jo arbejdet for ingrediensen. Kh Lise
Anneka skriver
Nej det er da sikkert dèn her video du mente! Må skynde mig at se den. Det lyder så spændende.
Jeg har ekstremt tør hud pt og synes det stikker og klør :/ Så det er er med at ‘følge ordenligt med i timen ‘ herinde.
Rigtig god aften 🙂
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, se den…..den er lang, men utrolig interessant for nørder som os herinde.
Med hensyn til hud, så husk lige Faaborg Phama her https://www.lisegrosmann.dk/kan-i-lide-b3-paa-huden/
God dag <3
Anna skriver
Tak Lise – det er jo super spændende! Jeg har lige været inde og kigge på deres hjemmeside (www.esseskincare.com). Der er gode råd til de forskellige hudtyper og gode produktbeskrivelser. Jeg får lyst til at købe mig fattig i produkterne – priserne ligner Bioeffects, så fattig bliver man;) Jeg døjer med lidt perioral dermatitis, men mon ikke produkterne her vil gå ind og styrke hudbarrieren og mindske inflammation? Har du i øvrigt nogen gode råd til perioral dermatitis?
Lise Grosmann skriver
Anna: Ja, det er pokkers spændende. Og du har ret, det er dyrt.
Jeg vil ikke gøre mig klog på hudsygdom, men jeg kunne forestille mig, at du kunne have god gavn af at få styrket din huds mikrobalance og dermed barriere. Du kunne måske starte med toneren.
Christina Hansen skriver
Jaaa! ????
Så kom det Esse longskriv, jeg har ventet på med længsel. Jeg har godt nok sukket efter Probiotic Serum, siden du første gang pippede om det.
Men jeg er ikke nået til længere end Toner Plus, som jeg pænt har stillet væk, indtil jeg får resten af arsenalet i hus.
Hvis det her ikke bare er noget af det ypperste, man kan smøre på huden, så ved jeg ikke hvad. Ja, altså… Det forestiller mig i hvert fald.
Du skriver, at deres sera er oliebaserede og ikke de sædvanlige vandige slags. Og at mikroorganismerne bliver aktiveret, når de kommer i kontakt med vand i huden. Så langt så godt.
Men hvad betyder det så nøjagtigt, når du skriver, at Esse ‘arbejder på det med vandet og der er nyt på vej’? Det forstår jeg ganske enkelt ikke.. Vil du forklare for den langsomme?
Så dejligt, at der igen er gang i den! ????
Fortsat god tirsdag.
Jeg kigger ind senere, hvis tiden tillader det.
Lise Grosmann skriver
Christina Hansen: Ja, jeg lover og lover og så bliver jeg distraheret og falder i en anden gryde. Det her er godt nok spændende. Så spændende, at Trevor Steyn frygter, at nogen (underforstået, nogen, der ikke har så godt greb om det) pludselig bruger noget forkert/laver noget ukontrolleret. Lad os håbe, at alle instanser er klar over, hvad der sker lige nu.
Og der var da ikke noget, jeg hellere ville end fortælle…..men hvor skulle jeg vide det fra. Jeg er ikke teknonørd, kun læse/skrivenørd. Han nævnte ved pressemødet i november, at han ville lave en maske, hvor man skulle lade mikroberne formere sig en time før man brugte masken. Om det er sommernyheden ved jeg ikke.
Og hvor er det dejligt, at nogen har ventet på, at man skulle sætte sig til tastaturet igen og endda longskrive. Tak kære og god aften <3
Eva B skriver
7000 forskningsrapporter om året, det er jo helt vildt. Spændende skriv, Lise! Og nu ærgrer jeg mig alligevel lidt, for i anledning af de 50 år to be(i morgen, suk..lige pludseligt meget skræmmende, så tæt på)trakterede jeg mig selv i går aftes med lidt hudplejegaverier, og valget faldt på en vel-awardet creme fra Deciems NIOD-serie, som holder på hudens egne vandresourcer, vistnok vha at styrke nogle af vores egne mikroorganismer. Det er jo selvfølgelig lidt den samme bioteknologiske indgangsvinkel, men alligevel himmelvid forskel.
Men fedt er det, at der også er sådan lidt ‘brug-hvad-du-har’ tilgang over det.
Men jeg havde jo helt glemt Esse! Æv da også….
Er det iøvrigt all-in med Esse? Er man nødt til at købe det meste fra serien, for at mikroorganismerne får de mest optimale betingelser? Det siger alle firmaer selvfølgelig, at man skal, men det virker uhensigtsmæssigt at købe en creme med levende mikrogutter, og så fx pakke det ind i en serum uden det samme liv…
Eller måske fungerer det fint, blot med lidt absorberingstid imellem?
Jeg havde tænkt på at starte med Esses toner-tror du, jeg kan mikse den med (bla.) det nyindkøbte NIOD?
Jeg har bare hundeøjne efter Esses serum; så velkomponeret og højeffektiv. Meeen, vist mest til tiden efter SU. Ellers skal man da gå på køb med et par studiebøger ????
Lise Grosmann skriver
Eva B: Det er, hvad han siger i videoen, Trevor Steyn, og jeg har taget ham på hans ord. Men det er stort det her, og han forudsagde, at det ville det være i hvert fald de næste 10 år. For dig i din ‘branche’ er det jo også vildt spændende.
Jeg synes, du har gjort et fornuftigt føskøb – og tænk, at det allerede er i morgen, for du har jo nævnt det. Det er nok den største af de runde dage, synes jeg. Fantastisk alder, som du deler med mange andre stærke kvinder i disse år. I må se at få flyttet på fordommene før næste hurdle ((; Selv havde jeg en fed fest her i haven.
Når du får tid og læser om de forskellige ‘levels’, så anvender Esse jo også lysater og tyndallisering, som vi lærte at kende med K-beauty serierne. De giver fine hudplejeegenskaber men selvfølgelig er det ikke levende bakterier i den forstand som Probiotic Serum.
Jeg vil mene, at du fint kan bruge Esse Toner Plus sammen med anden hudpleje. Giv den den tid, som man jo altid gør ved at klappe og varme ind i huden, så der kan nå at blive kontakt.
Når du en dag skal have Probiotic Serum på huden, så gå linen ud og brug alt fra Esse…altså Toner Plus og en af de pro/præbiotiske cremer. Nogen har arbejdet alvorligt med at få småskidtet til at leve (;