Læs et kompetent bud på hvordan det kan ske ved egen kraft!
Jeg var ad memory lane i går, hvor jeg fandt en gammel CD med fotos af mig/me/moi (; og en masse kolleger, som jeg næsten havde glemt, og andre, som desværre er døde. Jeg aner ikke, hvor gammel, jeg er her, men et sted i 40’erne skyder jeg på.
Og det ville være lyv, hvis jeg ikke indrømmede, at jeg synes, at lige netop 40’erne er fantastiske. Noget fornuft og erfaring havde lejret sig uden at bekymre huden voldsomt med rynker. Stram og uplettet var den også, tænderne hvide og jeg gjorde mig ingen tanker om slappe overarme og lår – endsige gebrækkeligheder, der siden har sneget sig ind.
Så jo, på trods af meget stor taknemlighed over stadig at være her, så havde jeg ikke haft noget imod at dvæle lidt længere lige nøjagtig i den livsfase. Og hvis du endnu er der eller i det hele taget godt vil opleve en yngre alderdom med energi og helse i behold, så er melatonin måske løsningen. I hvert fald tegner der sig et billede af en mangfoldig aktivitet i vores krop. Herunder at varetage stærkt immunforsvar, indflydelse på overgangsalder og yngre alderdom/livslængde.
Under almindelig hyggelæsning på magasinethelse.dk, som jeg jo er så heldig at skrive for, stødte jeg således på det HER indlæg. Og SÅ røg jeg i arkiverne. For jeg deltog i den tre-dages-konference, som Anette Harbech Olesen omtaler. Jeg hørte således Dr. Pierpaoli’s foredrag og jeg husker nu, hvor stort indtryk det gjorde, hvilket jeg også kan se at de noter, jeg fandt frem.
Dr. Walter Pierpaoli er i dag en elderly mand men intet har ændret sig i forhold til hans betydning for og stadig aktive rolle inden for forskningen i melatonin og pinealkirtlen. Og til overraskelse for de fleste siger han, at melatonin ikke er et hormon. Syntesen sker ikke kun i koglekirtlen/pinealkirtlen men også i andre organer og væv, som ikke kan defineres som endokrine = hormonkirtler.
Melatonin synkroniserer ikke kun søvn men hele kroppen. Pinealkirtlen er en ‘livsklokke’ og vi er cykliske væsener, styret af en døgnrytme, der påvirkes af måne og sol. Endvidere er melatonin i vores kost og kan herfra påvirke indholdet af melatonin i blodet. Og det kendes ikke fra det, vi normalt kalder hormoner.
Man kan ikke definere den sande natur af melatonin, siger Dr. Pierpaoli, det er et naturligt molekyle vi ikke er ene om, det har altid eksisteret. Det indeholder evolutionære budskaber og er en lifesaver, siger han. Og det kan ikke patenteres. Deraf formentlig en forholdvis ringe interesse i at forske i netop, hvad det kunne udrette i forhold til livskvalitet og altså at ældes yngre.
Herhjemme er melatonin underlagt medicinsk lovgivning og kan kun fås på recept. Men ifølge Dr. Pierpaoli er melatonin ikke pharmakologisk men et biologisk middel. Så det deler lidt skæbne med holdningen til CBD. Begge kan selvfølgelig købes på nettet, og Dr. Pierpaoli har lavet sin egen udgave med selen og zink. Læs mere HER og find links til masser af kloggørende læsning om melatonin. For eksempel indlægget HER om menopause, hvor Dr. Pierpaoli skriver disse ord:
Why Do I Address Women?
I wish to speak to women because they are more adaptable and flexible and thus rightly live longer. They read more and are able to ponder what they hear and read. They are the vehicles of family peace and serenity, the true basis of our daily life. They have endured the dominance of men for millennia, and can thus better help destroy a worl of ignorance, lies and egoism. For this reason, two years ago we started a long, expensive, wearisome and unannounced investigation under the guidance of Dr. Giulio Bellipanni and his co-worker Pierluigi Bianchi at the Menopause Center of the « Madonna delle Grazie » Clinic in Velletri near Rome, using accepted strict scientific criteria, aimed at answering the most obvious and urgent question concerning the aging of women.
|
Birte H. skriver
Tak for dit evidensbaserede materiale om Melatonin. Jeg har printet ALT fra din blog i går, så har jeg til en længere ‘klog’ togrejse. Spændende! Er ved at læse Sara Gottfrieds bog om at ‘nulstille dine gener’ ift aldring. Hun beskriver iøvrigt den gode søvn, som en dygtig rengøringsassistent, der rydder alting op, gør alle overflader rene og vasker de beskidte lagner ? Go dag til dig, Lise!
Lise Grosmann skriver
Birte H: Perfekt at udnytte tiden i toget. Jeg er glad for at bidrage til underholdningen (; Jeg er også en printer, men jeg tager det med i seng, for jeg kører jo ikke i tog. Sara’s bog liggerder også fuld af kulørte labels. Det er dejligt, at der er kommet så meget fokus på søvn, og man kunne ønske, at rigtig mange forældre vil forstå betydningen. For det gælder jo ikke bare hjernen men hele vores sunde funktion. God dag også til dig – og tak for dine søde ord.
Ghita skriver
Den nemmeste og mest naturlige måde at få øget sit melatonin på er ved at sove i et helt mærkelagt rum. Mørklægningsgardiner er alletiders.
Lise Grosmann skriver
Ghita: Ja totalt mørke, når man skal sove. Jeg har også altid sovebriller på. Men man skal også huske hele døgnrytmen, som den gode doktor siger med det cirkadiske og månefaser osv. for at optimere immunforsvar og altså en yngre alderdom.
Pernille S skriver
Nok ikke det optimale tidspunkt at læse dit indslag på! Her et minut i sovetid, i skæret fra computerlys! Lyder som en god idé at indtage Melatonin. Også i lyset af påvirkning af de mange devises vi bruger mange timer dagligt… Interessant artikel Lise 🙂
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Hi hi, jeg tager også lige en runde, når jeg har lagt mig. Men jeg har fundet et par gamle spøg og skæmt gule briller frem, og dem tager jeg over mine briller (sikke et syn jeg sikkert er). Og ja, vi spiller lidt hasard med mange af de mekanismer, der kunne styre vores helse, søvn og altså ældning bedre.
PS: Jeg tænkte faktisk på dig, fordi der i Dr. P’s teori (månefase osv) og det faktum, at melatonin findes i planter, ligger et link til det biodynamiske, som du jo praktiserer <3