Det plejer at være dagens longskriv, nu er vi også gået over til lange billeder. Dagens emne er forurening, for pollution og detox har indtaget produktetiketterne, og det her er såmænd kun et lille udsnit. Men er det bare endnu et hype for at skræmme penge op af lommen på os? Eller ‘is the air polluting your skin?’
Hvis I har set udsendelsen på DRK, så behøver jeg ikke skrive mere, for så ved I, at vi taler om mange stoffer i vores miljø. Faktisk udsættes vi hver dag for tusindvis af stoffer og de cocktails, de indgår og som ingen rigtig har studeret nøjere. Stoffer, der er fremmede og farlige for vores organisme, endog for vores hjerne som TV-udsendelsen så skræmmende fortæller. Og selvfølgelig skadelige for vores lunger, der inhalerer det, og vores hud, som det lander på.
Glem aldrig, at hud er et udvendigt organ, en fysisk biologisk levende og livsvigtig barriere. At giftige stoffer fra miljøet kan spores i vores urin, giver det ultimative bevis for, at hud ikke bare kan optage fra sin ydersige, den kan også sende signaler om fare på færde fra sine celler. Huden har et aktivt immunforsvar, og der er stadig flere, der ser det i aktion med sensitiv hud til følge.
Jeg har i den seneste tid læst nærmest kilometervis af ord om emnet og havde tænkt mig at udsætte jer for bloghistoriens mest nørdede longskriv. Men på den anden side ville I måske opfatte det som ordforurening (smil). Men en ting kan slås fast med syvtommersøm, det nytter ikke at gemme sig indendøre. Alt fra sofa til støv, smøger til stegeos, stearinlys til sengetøj plus alt det, der ikke skrives med ‘s’ – maling for eksempel, emballager, tøj og andre tekstiler, rengøringsmidler og vaskepulver, altsammen kan afgive giftige stoffer. Faktisk er det værre end ude i bilosen, gasserne, røgen fra alle skorstenene, dunst fra bygningsmaterialer, pesticider fra sprøjtning……. Der er grund til at tage det alvorligt.
Men hvad gør de ved vores hud alle de kemiske stoffer med svære navne og endnu sværere forkortelser? Kan det ikke bare fjernes igen? Forureningspartikler, fine particulate matter, er små ofte nanostørrelse og så er alt fra åndedræt til hud prisgivet. Det kommer ned og ind vær sikker på det. Ofte, når vi søger forklaring på hudproblemer som allergi, eksem, akne og selvfølgelig rynker og ikke mindst pigmentpletter, så glemmer vi at tænke forurening ind. Men der er faktisk flere studier, der viser stærk sammenhæng. For eksempel er sol ikke problemet i Østen, her får de pigmentpletter af den megen forurening.
Ikke mindst har man undersøgt forbindelse til aldring af hudens struktur, det, man kalder extrinsic skin aging. Man har konstateret sammenhæng mellem øget antal rynker i pande, overlæbe, øjenlåg, håndrygge og forurening. Og som jeg skrev i går, så kan vi godt omdøbe soludløst til miljøudløst, når det kommer til pigmentforstyrrelser i huden, environmental-induced lentigenes kalder man det faktisk. Hvis vi synes, at sol er en slem synder i forhold til at skabe ravage i vores hud og ‘ælde den før tid’, så kan vi konstatere, at forurening udgør en langt større fare alene fordi vi ikke kan gå ind i skyggen og slippe for det meste.
Men hvad er der så i de produkter, der lover at forhindre forureningsulykker i huden? Først og fremmest antioxidanter. Fordi der også i det her tilfælde skabes radikalravage. Oxidativ stress, elektroner uden en partner, der leder efter en at stjæle og så starter kaos. Resultatet er inflammation, der er som en ustoppelig betændelsestilstand uden betændelse. Immunforsvaret er udfordret. Derfor satser nogle produkter på balance her. Og antioxidanter er jo også vigtige i forhold til UV-stråling.
Andre går detox-vejen og selv om ordet er noget vås, så er der ingredienser, der kan give renseassistance, for kroppen har jo systemer, som kan hjælpes (gælder selvfølgelig især ad kostvejen). Til huden er ler er et gammelkendt middel, der gør det grundigt og nænsomt. Probiotika hører til de nyere ingredienser, og det er et rigtig godt tiltag, for jo flere, der er af de rigtige, jo sværere bliver det at komme til for det, der laver ballade i balancen. Hudens mikrobiom er vigtigt for at beskytte mod indtrængen, mod irritation og til en vis grad infektion.
Aflastning alene gør meget, for jo mere man står i stampe med evige problemer, jo sværere er det at komme videre med fornyelse, og det gælder hver eneste celle. Men ingredienser, der giver bedre energiomsætning i cellerne er også vigtige spillere. De kan stimulere enzymsystemer, peptidsnak og egentlige energifaktorer som mitokondrierne. Og endelig er det altid vigtigt at styrke hudbarrieren med god fugt/fedt-balance, så de står tæt side om side, cellerne, og ikke så let lukker noget ind. Og selvfølgelig er UV-beskyttelse vigtigt, når behovet er der, men i min optik ikke bare som en daglig selvfølge, for det D-vitamin vi går glip af er vigtigt for immunforsvaret.
Når emnet nu er den omsiggribende forurening, så er rensning jo indlysende vigtigt. Jeg håber, at alle, der ikke går så højt op i at rense deres hud om aftenen, fordi de måske ikke bruger makeup, giver det en ekstra overvejelse nu. Og ja, jeg kan godt se, at hvis det meste forurening er noget, vi får i hjemmet, så burde jeg gå ind for egentlig rensning også om morgenen. Men jeg fastholder min påstand om at vand og aftørring må gøre det. Ud fra den betragtning, at jo mere barriere, vi fratager vores hud, jo mindre er der imellem de farlige partikler og os indeni.
Men sørg for at holde soveværelset så støvfrit som muligt. Hold det enkelt, undgå mange møbler og tæpper og ting, du kan ikke se hyggen alligevel, når du sover. Vask sengetøj med allergi- og miljømærket vaskepulver og skift hyppigt. Og selvfølgelig ikke noget ‘blåt lys halløj’ i soveværelset. Her skal være mørkt og stille, for så sover man bedst, og det er der, om natten mens man sover, cellerne rydder op og reparerer. Så svigt ikke dig selv, få den søvn, der er brug for og husk, at den er særlig vigtig mellem kl. 22 og kl. 04.
HUSK lige den HER, det er faktisk produkter, der kan forandre din hud til det bedre, og de kan som bekendt vindes, men det er sidste dag for ønskekommentarer (du skal lægge kommentaren under konkurrenceteksten).
Anne-Marie Andersen skriver
Udsendelsen har godt nok rystet mig. Med for lavt stofskifte er der jo noget ved skjoldbruskkritlen, der ikke længere fungerer. Men at uønskede stoffer kan gå ind og overtage den plads, der var tiltænkt jod og at det er så voldsomt skadeligt for vores kommende generationer -chok!
At flammehæmmere optages gennem huden og netop indeholder disse skadelige hormonforstyrrende stoffer. At nogen vil markedsføre og sælge dem, vel vidende de ikke engang er flammehæmmende, blot skadelige for menneskeheden. Jeg kan faktisk ikke finde ord for, hvor afsindigt det er.
Men budskabet om at få tilstrækkeligt jod, for at undgå pladsen fyldes af fluorstoffer og andet skidt, det er gået ind! Og det er i den grad noget jeg vil tænke på i forhold til mine to døtre, den dag de får en kæreste og måske er klar til at stifte familie.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Da alle er seriøse og kendte forskere og udsendelsen bliver vist på en seriøs dansk TVkanal, er man desværre nødt til at tage alt til eftertanke, men det er lige før, man helst ville tro, at det er opspind. Det er som du skriver umuligt at finde ord. Bruger man virkelig de her flammehæmmere, som altså ikke virker efter formålet, blot for at holde omsætning for nogen. Det er lige før, at man får den tanke, at de arbejder sammen med medicinalbranchen, eftersom folk bliver syge. Det er nok værd at kigge på sine kostvaner en ekstra gang, for jeg vil mene, at tilskud skal i lægehænder og så opstår næste spørgsmål, er der nogen herhjemme, der har styr på det her.
Anne-Marie Andersen skriver
Det er jo lidt som med kost i øvrigt -en mangelvare på læger der ved noget om det… Som med D-Vitamin, Sundhedsstyrelsen vil hellere anbefale alle en lav dosis, fremfor at bruge penge på at måle korrekt niveau via blodprøver. Jod kan købes som kosttilskud og kan være nemmere at administrere end gennem kosten, hvor man har svært ved at gennemskue indholdet. Selvom jeg selvfølgelig er enig i at en sund og varieret kost er bedre end tilskud. Så tænker jeg, om det er muligt? -lige som med D-vitamin, som vurderes umuligt at få tilstrækkeligt af via kosten i vinterhalvåret i Danmark.
Faldt over dette interresante norske skriv:
Dr. Brownsteins forelesning om Jod
– Jod er det mest misforståtte næringsmiddel, sier Dr. David Brownstein i denne forelesningen. Og det er en myte at fordi husholdningssalt er tilsatt jod, så er ikke jodmangel lenger et problem. Han viser til undersøkelser som viser at bare en ytterst liten del av joden i jodsalt (bordsalt, steinsalt, kjøkkensalt som inneholder fra 1,3 – 1,83 mikrogram pr gram salt) tas opp i kroppen. Han er også kritisk til at kun en liten del av kosttilskuddene på markedet inneholder mer enn en dagsdose på 150µg jod. Han avviser at det er usikkerhet forbundet med høyere doser, og viser til at japanske kosthold inneholder 12 mg jod per dag. Han sier det kan ta fra 6 måneder til et år å få opp jodnivået til et normalt nivå – og få renset ut brom- og flournivåene – med en dose på 50 mg jod hver dag. For noen pasientere går det flere år, sier han.
Det er umulig å oppnå optimal helse hvis du har mangel på jod, sier Brownstein og anbefaler jod-terapi overfor en rekke sykdomstilstander, bla. brystkreft, utslitthet, Graves sykdom, Hashimotos sykdom, hypotyreose, for immunsystemet, og som kosttilskudd i forbindelse med detox (senker nivået av stoffer som kvikksølv og andre metaller, brom, klor, flour).
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Ja, det er jo problemet – dels at de fleste læger ikke ved meget om kost og kosttilskud og der er tilsyneladende ikke vilje til at undersøge det nærmere. Havde det været medicin havde det været noget andet – det er svært at tage patent på jod.
Tak for interessant uddrag af forelæsning, og han er jo på samme spor, som de var i TVudsendelsen. Det er virkelig interessant det her, og nu river det jo i én for også at tage tilskud af det her (;
Men der er jo det med tilskud af enkeltstoffer og så, at det i kosten er sammen med andre stoffer, der både kan fremme og hæmme optagelse. Så længe, man ved så lidt også om jod, er det virkelig svært at vide what to do. Men spændende læsning, tak <3
Maria L skriver
Meget interessant – forurening giver pigmentpletter, det var jeg absolut ikke klar over. Så giver det mig faktisk mere mening i at bruge lermasker, som jeg har stående et par stykker af, der “pynter” – for jeg haaaader at stå med en maske der skal tørre i 15 minutter. Men denne nyhed kunne måske få mig på andre tanker.
Lise Grosmann skriver
Maria L: Ler har en særlig renseevne og har jo derfor været anvendt formentlig endnu længere end vi ved og nogle af dem kan også lysne lidt på huden. Men har du et egentlig behov for at lysne pletter, så kig på Melascreen, som jeg skrev om forleden.
Maria L skriver
Ja, jeg har set den og den er allerede noteret kan du tro!